Umjereno ispijanje vina u trudnoći šteti IQ-u djeteta

I čaša-dvije vina na tjedan u trudnoći mogu utjecati na djetetov IQ, objavili su znanstvenici, a prenosi BBC.

Istraživači s Oxforda i sa sveučilišta u Bristolu proučili su kvocijent inteligencije 4.000 djece i taj podatak stavili u odnos s majčinom konzumacijom vina u trudnoći.

Zaključili su da i "umjereno" pijenje vina u trudnoći, od jedne do šest jedinica na tjedan, šteti inteligenciji. Stručnjaci tvrde da je taj utjecaj malen, ali naglašava potrebu izbjegavanja alkohola u trudnoći.

Prethodne studije dale su nedosljedne i nelogične rezultate pa se nije moglo zaključiti škodi li u trudnoći mala do umjerena količina alkohola. To je uglavnom zato što je teško bilo izdvojiti druge faktore koji mogu utjecati na trudnoću, poput majčine dobi i obrazovanja.

No ovo istraživanje objavljeno u časopisu PLOS One, to je uspjelo prevladati jer je proučavalo promjene na genima, a one nisu povezane s društvenim životom ili životnim stilom.

Studija je otkrila četiri genske varijante na genima za metabolizam alkohola u djece i majki, koje su snažno povezane s nižim kvocijentom inteligencije u dobi od osam godina. U prosjeku je djetetov IQ bio za 2% niži za svaku gensku modifikaciju.