Nova kineska prva dama poznatija od supruga

Novi kineski vođa Xi Jinping prvi je muškarac na čelu Kine čija je supruga u domovini poznatija od njega - sopranistica Peng Liyuan dugogodišnja je pjevačka televizijska zvijezda, a njezin posljednji nastup pratilo je 770 milijuna gledatelja. 

Od Pekinga do Kantona, Šangaja i Urumqija, svi Kinezi poznaju sopranisticu Peng Liyuan koja bi trebala postati netipična prva dama Kine.

Nakon okrutne Jiang Qing, poznate i kao Madam Mao, posljednje supruge Mao Zedonga koju su nazivali crvenom caricom i mrzili je zbog zlodjela tijekom Kulturne revolucije (1966.-1976.), supruge kineskih dužnosnika ostajale su u sjeni.

Peng Liyuan, lijepa 49-godišnjakinja plijeni blistavim osmijehom s fotografija u vojnoj odori, narodnoj nošnji ili večernjoj haljini. Proslavila se sladunjavim melodijama i narodnim pjesmama s tekstovima koji veličaju Komunističku partiju.

Podrijetlom iz Shandonga (istok), poznatom po uzgoju maka, Peng je prozvana makovom vilom. Vojsci je pristupila u dobi od 18 godina, a zahvaljujući lijepom glasu počela je pjevati na vojnim paradama i priredbama kojima je trebalo podići moral vojnika, stoji u njezinoj biografiji. Napredovala je čak do čina generalice.
Studirala je na konzervatoriju i nastupala u pedesetak zemalja te nizala nagrade. Bila je dugodišnja zvijezda televizijskog spektakla kojim se proslavlja kineska nova godina, a karijeru je završila 2008. godine.

Neki analitičari drže da će patiti jer će odsad živjeti u sjeni supruga koji postaje prvi čovjek Kine. Drugi smatraju da će upravo ona pomoći novome vođi ublažiti tradicionalnu krutu sliku kineskog dužnosnika. 

U intervjuima za kineske medije Peng Liyuan hvali se da je Xi Jinping, s kojim je 25 godina u braku u kojem imaju kćer, danas studenticu na Harvardu, idealan suprug.

Michel Bonnin, ravnatelj francusko-kineskog sveučilišta Tsinghua kaže da bi Peng Liyuan mogla postati prva Kineskinja koja će preuzeti ulogu zapadnih prvih dama, no kineski stručnjaci u to ne vjeruju.

U Kini prva dama mora ostati samozatajna, kaže Zhang Yaojie s Nacionalne kineske umjetničke akademije.