"Omnishambles" engleska riječ godine

Izraz "omnishambles" proglašen je riječju godine po izboru oxfordskog rječnika engelskog jezika a označava kaotično stanje u svakom pogledu, izvijestio je BBC.

Izraz su iskovali pisci BBC-jeve politčko-satiričke emsijije "The Thick of it" a ove se godine prelio i u svakodnenvi život, rekli su ocjenjivači. Među drugim riječima u užem izboru bili su "Eurogeddon", za prijeteći financijski slom u eurozoni, i "mummy porn", naziv za žanr nadahnut literarnom trilogijom "Fifty Shades of Grey".

U užem izboru našao se, među ostalim, i izraz "green-on-blue", koji označava vojne napade snaga koje se smatraju neutralnim, poput onih afganistanske vojske ili policije na strane postrojbe.

"Omnishambles" se, međutim, najviše dojmio ocjenjivača. "To je bila riječ koja se svima svidjela, koja na divan način sumira mnoge događaje u posljednjih 366 dana", rekla je Fiona McPherson, jedna od leksikografa u ocjenjivačkom povjerenstvu.

"Smiješna je, osebujna je i oslobodila se svojih izmišljenih političkih početaka, prvo se prelivši u stvarnu politiku, a zatim i u druge kontekste", ocijenili su suci i istaknuli kako ona već sama proizvodi nove izvedenice, primjerice poput izraza "Romneyshambles", korištenog za opis gafova američkog predsjedničkog kandidata za posjeta Britaniji.

"Omnishambles" je neologizam sastavljen od latinskog prefiksa "omni", što znači "sve", i riječi "shambles" - zbrka te označava stanje koje izgleda zbrkano i kaotično u svakom pogledu.