Kolač duži do kilometra za Guinnessa

Velik broj švicarskih slastičara ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda ispekavši čokoladni kolač dug 1.221,60 metara, izvijestila je švicarska novinska agencija ATS.

Više ekipa s 25 vrhunskih slastičara i volontera u svakoj, ukupno stotinjak ljudi, ispeklo je kolač Napoleon od lisnatog tijesta i čokolade koji je za gotovo 200 metara premašio rekord postavljen prije 20 godina, dodaje agencija.

Pošto je provjerila da je kolač težak 4,2 tone načinjen iz jednog komada, Guinnessova ocjenjivačka sutkinja Anna Orford potvrdila je novi rekord, što je izazvalo burno odobravanje gledatelja u ženevskom izložbenom centru Palexpu.

U pripremi kolača sudjelovalo je 250 ljudi tijekom šest mjeseci, rekao je Gilles Desplanches koji je organizirao ovaj događaj u povodu 25. obljetnice rada svoje slastičarnice.

Za pripremu tog orijaškog kolača trebalo je 864 litara slatkog vrhnja, 576 l mlijeka, 600 kg brašna, 432 kg maslaca i 360 kg čokolade.

Kolač će se izrezati na 30.000 komada i prodati. Očekivana zarada od 100.000 švicarskih franaka (83.000 eura) ide organizaciji za borbu protiv raka, ističe ATS.