Petraeusovu ljubavnu aferu otkrio FBI

Ljubavnu aferu zbog koje je bivši direktor CIA-a David Petraeus dao ostavku otkrio je FBI u sklopu istrage o upadu u sigurnosni sustav Središnje američke obavještajne agencije, a koja je uključivala i Petraeusovu elektroničku poštu, piše list The Washington Post.

Istraga je tako dovela do e-mailova koji su otkrili da je Petraeus u ljubavnoj vezi s Paulom Broadwell, bivšom časnicom američke vojske i suautoricom Petraeusove biografije.

Petraeus, umirovljeni američki general kojega su smatrali i potencijalnim predsjedničkim kandidatom, sastao se u četvrtak s predsjednikom Barackom Obamom i ponudio ostavku koju je Obama jučer prihvatio.

Nakon što sam bio u braku 37 godina donio sam krajnje lošu prosudbu ušavši u vanbračnu vezu. Takvo je ponašanje neprihvatljivo, i za supruga i za čelnika organizacije poput naše, rekao je Petraeus, bivši vojni zapovjednik i nositelj brojnih odličja koji je vođenje CIA-e preuzeo 2011.

Pravosudni dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, kažu kako istraga ne bi trebala rezultirati podizanjem optužnica protiv Petraeusa ili Broadwell. 

Broadwell, koja je također udana, diplomirala je na američkoj vojnoj akademiji West Point i radila je na Sveučilištu Harvard te je suautorica knige All In: The Education od General David Petraeus.

Nakon što su se 2006. upoznali na Harvardu, gdje je Broadwell pisala disertaciju na temu vodstva, dvojac je uskoro počeo razmjenjivati elektroničku poštu i raspravljati o njezinu istraživanju.

Petraeus, kojega je Obama 2010. imenovao zapovjednikom američkih postrojbi u Afganistanu, pozvao ju je u Kabul gdje je boravila nekoliko puta i svoje istraživanje odlučila pretvoriti u Petraeusovu biografiju.