Goli muškarci

Kad sam prije dva-tri tjedna ugledao vijest o tome kako će poznati Muzej Leopold iz Beča morati cenzurirati plakate za svoju aktualnu izložbu Goli muškarci, odmah mi se to učinilo temom za nekoliko riječi na ovom prostoru. Ipak, mušku golotinju prestigle su neke druge stvari, sve dok prije nekoliko dana, u Vijestima iz kulture kolegice Turalije, nisam vidio prilog o tom zanimljivom sociokulturnom fenomenu.

Još uvijek nije kasno, pomislih. Strah od muških spolovila, koja se - izvan muzejskog interijera - vide na plakatima (na njima je, naime, rad s nogometašima što su samo obuveni, ali nisu odjeveni), kao i na instalaciji Mr. Big u atriju muzeja, komičan je koliko i predvidljiv. Muzejski mecene i osnivači čude se što u 21. stoljeću nepokriveno muško spolovilo i dalje izaziva sablazan - prolaznici se tuže da ta golotinja kvari djecu - ali time i pokazuju određenu naivnost; u grobu se sigurno hihoće slavni dramatičar i pisac Thomas Bernhard, koji je o malograđanštini svojih sugrađana svakako imao vrlo određeno mišljenje, koje je pokazao i tako što je testamentalno zabranio daljnje izvođenje svojih djela, te objavljivanje još neobjavljenog.

Ali, ne treba biti nepravedan, nije to samo austrijski problem; kako kaže muzejski glasnogovornik Klaus Pokorny, i superpopularni i supercool Facebook uklonio je oglas za izložbu - zbog golotinje, naravno. Licemjerni američki puritanizam opet je pokazao kako spremno uskače u sedlo kada se treba boriti protiv tzv. nepoćudnosti.

Zanimljivo je kako civilizacija - koja, napokon, i nastaje stanovitom interakcijom spornog organa i još jednog drugog, konkavnog, organa - zazire od javnoga pokazivanja upravo muške golotinje. Ženska obnaženost odavno već nije problem, no muška se redovito doživljava agresivnom, ugrožavajućom - čak i kada je, kao na ovim djelima, u opuštenom stanju. Ipak, jednostavan psihološki zaključak ne dâ se izbjeći - tko god se nečeg boji, s tim istim ima neriješeni problem. 

Nasmijao bi se sigurno i Tom Gotovac, čiji se fotografski ciklus Foxy Mister također pokazuje na izložbi. S druge strane, hidrauličkoj spravi koju toliki žele pokriti, ovakvi skandali samo pomažu u održavanju mita. Tajnovito i kontroverzno uvijek je zanimljivo.

Za razliku od najdosadnije stvari na svijetu - nudističke plaže.