Komemoracija za Jožu Horvata

Komemoracija za uglednoga hrvatskog književnika Jožu Horvata, koji je umro u Zagrebu 26. listopada u 98. godini, održana je večeras u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici.

Na komemoraciji kojoj je nazočila obitelj Jože Horvata, književnika i njegova djela prisjetili su se potpredsjednica Skupštine Grada Zagreba Tatjana Holjevac, u ime Hrvatskoga društva pisaca (HDP) književnik Velimir Visković te međimurski župan Ivan Perhoč.

Podsjetivši kako je Horvat bio antifašist, partizan i moreplovac, Holjevac je ustvrdila kako je bio i jedan od najvećih pisaca 20. stoljeća. Obilježio je hrvatsku književnost te u sebe upio najljepše trenutke naše povijesti, rekla je. Velimir Visković je podsjetio kako je Horvat u životu imao dva učitelja - u politici Josipa Broza Tita, a u literaturi Miroslava Krležu. Bio je zaljubljen u ideju socijalne pravde i antifašizam, rekao je dodavši kako je opčinjen panteističkom idejom trajno vjerovao u prirodu.

Joža Horvat se borio za našu slobodu, rekao je župan Perhoč dodavši kako je napisao ponajbolji putopis hrvatske književnosti.

Joža Horvat rodio se u Kotoribi 1915., studirao je pedagogiju, filozofiju i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, no zbog rata prekida studij i odlazi u partizane.

Joža Horvat umro je 26. listopada u 98. godini u Zagrebu.