Nakon godinu dana otvara se Kip slobode

Kruna na Kipu slobode danas će ponovo biti otvorena za posjetitelje, na 126. godišnjicu otvaranja tog monumentalnog spomenika. Kako bi simbol New Yorka bio sigurniji i dostupniji invalidima - obnavljan je punu godinu dana.

Obnova je stajala 30 milijuna dolara, a na Kipu slobode, koji se uzdiže na Otoku slobode u njujorškoj luci, obnovljeni su požarni alarmi, sustav prskalica i izlazni pravci kako bi sve bilo u skladu s novim sigurnosnim mjerama grada New Yorka. Sada ima i više stepenica, svekupno 393, u odnosu na prijašnjih 354 koje su bile strmije. Ugrađen je i novi sustav ventilacije te je po prvi puta nakon osamdesetih godina obnovljen i sanitarni čvor. 

Kip je od postolja do baklje visok 46 metara. Nalazi se na 27 metara visokom kamenom potpornju koji se pak uzdiže na 20 metara visokom temelju u obliku zvijezde. Svake godine Otok slobode posjeti oko 3,5 milijuna ljudi, iako ih većina ne ulazi. Zahvaljujući obnovi, sada će se svake godine do same krune Kipa slobode moći popeti dodatnih 26.000 ljudi godišnje.