Muškarci spretniji u multitaskingu

Švedski znanstvenici proveli su istraživanje koje je pokazalo da je mišljenje prema kojemu su žene spretnije od muškaraca kada istodobno treba obaviti nekoliko poslova - mit.

Profesor Time Maentylae, profesor psihologije na Sveučilištu u Stockholmu došao je do zaključka da se sposobnost obavljanja više poslova, vezana uz spacijalnu inteligenciju, kod žena mijenja s fazama njezina menstrualnog ciklusa te su muškarci spretniji od žena u tzv. multitaskingu tijekom nekih dijelova menstrualnog ciklusa.

Prijašnja istraživanja pokazala su da spacijalna inteligencija kod žena varira za vrijeme menstrualnog ciklusa te da je najviša za vrijeme menstruacije, a znatno manja u vrijeme ovulacije, kada je kod žena povišena razina estrogena, objasnio je Maentylae. Naši rezultati pokazuju da su muškarci spretniji, odnosno bolji kada treba istodobno obaviti nekoliko poslova, stoji u priopćenju njegova tima.

U istraživanje čiji će rezultati biti objavljeni u časopisu Psychological Science, bilo je uključeno 160 muškaraca i žena u dobi od 20 do 43 godine koji su trebali istodobno pratiti vrijeme na tri digitalna sata koja su različitima brzinama pokazivala različita vremena i reagirati na ponavljanje osobnih imena na ekranu.