Pogrešna procjena

Neka vise znanstvenici! Takva je talijanska presuda seizmolozima koji su pogrešno procijenili rizik od potresa u L'Aquili 2009. godine; neće znanstvenici baš visjeti, ali zatvorska kazna od šest godina svakako nije zanemariva. Osuđeni su za ubojstvo iz nehaja.

Naime, odmah treba razjasniti sljedeće: sud ih ne drži odgovornima zbog toga što nisu predvidjeli potres, već zbog toga što su djelovali previše ohrabrujuće u savjetu da se stanovništvo ne treba evakuirati iz grada. Nisam bio u toj sudnici, no sudac ih je očito držao vraški krivima kada im je odrezao šest godina, premda je tužiteljstvo tražilo četiri. Treba poslati poruku, kažu, da oni na položajima moraju preuzeti odgovornost.

Je li moguće zamisliti da su vrhunski znanstvenici beskrupulozni kreteni koji se kockaju ljudskim životima? Ne dvojim da bi se pronašao i neki takav, no u razmišljanju o ovom slučaju ipak je potrebno sagledati kako društvo i inače funkcionira. Svatko tko je gledao serije i filmove s temom potresa, znat će kako je nemoguće predvidjeti te prirodne katastrofe.

No, ipak, na seizmolozima je pritisak da moraju nešto reći, nešto predvidjeti, neku opasnost otpisati. Od njih se to očekuje, pa ako su osuđeni u Italiji za nešto krivi, to je onda njihova odluka da prihvate društvenu igru koja ih, ustvari, degradira kao stručnjake - jer, ako znamo da sa sigurnošću ne možemo potvrditi vrijeme i jačinu podrhtavanja tla, zašto se uopće u to petljamo?

Nije teško naslutiti odgovor - petljamo se zato što je preskupo osigurati evakuaciju za svaku opasnost, ili trajno iseliti neka konstantno ugrožena područja. Lako je zamisliti, primjerice, političare kako od (danas osuđenih) eksperata traže da ne šire paniku  i da budu konstruktivni. A onda kada nastupi destrukcija potrebno je naći žrtve koje će odgovarati.

Znanstvenici širom svijeta s pravom su zabrinuti, jer jedino što može proizići iz takve presude jest povlačenje znanstvene zajednice u vlastite zidine. A kad je riječ o odgovornosti, kako to da se slična poruka ne šalje osudama gramzivaca, špekulanata i financijskih mešetara koji upropaštavaju čitave države, pa i cijeli svijet?

U tom smislu, ta mi se talijanska presuda čini srednjovjekovnom, kao zadovoljavanje želje za krivcem. Kao kad bi u Hrvatskoj, recimo, umjesto onih koji ugrožavaju ljude i imovinu nakraju prugastu zatvorsku uniformu obukao Zoran Vakula - zato što nije predvidio da će suša, ili poplava, uništiti usjeve.