Britanski inženjeri napravili gorivo od vode i zraka

Jedna mala britanska kompanija razvila je način na koji se može od vode i zraka stvarati gorivo. Oni se nadaju da će ova tehnologija jednog dana u velikoj mjeri doprinijeti proizvodnji ekoloških goriva.

Inženjeri kompanije Air Fuel Synthesis (AFS), iz sjeverne Engleske, u tri mjeseca uspjeli su proizvesti pet litara tog goriva. Tehnika uključuje vađenje ugljičnog dioksida iz zraka i vodika iz vode te njihovo kombiniranje u reaktoru s katalizatorom kako bi se dobio metanol. Metanol se nakon toga pretvara u gorivo.

Znanstvenici koji stoje iza projekta kažu da je korištenjem obnovljive energije za pokretanje procesa moguće kreirati karbonski neutralno gorivo koje se može koristiti na identičan način kao i standardno gorivo.

Ovo gorivo je mnogo čišće jer je sintetičko. U njemu se nalazi samo ono što je potrebno za njegovo funcioniranje. U njemu nema zagađivača, rekao je Peter Harrison, izvršni direktor AFS-a.

Dosadašnje istraživanje dio je dvogodišnjeg projekta koji je do sada stajao  oko milijun funti. Međutim to gorivo neće se uskoro naći na benzinskim crpkama, prenosi Reuters. Ne možemo ga proizvesti po pristupačnim cijenama. Ipak nadamo se da ćemo jednog dana i to postići, dodao je Harrison.

AFS se za sada nada da će izgraditi komercijalno postrojenje koje će dnevno proizvoditi oko 1.200 litara tog goriva.