S Petrove gore promatrat će se zvijezde?

Vrhunsko djelo Vojina Bakića na Petrovoj gori zaštićeni je spomenik nulte kategorije koji propada. Kako bi se objekt obnovio i dobio smisao, pokrenuta je akcija 'Jučer sutra' kustoskog kolektiva WHW. Na natječaj za budućnost kompleksa pristigla su 23 rada, koja su predstavljena na izložbi u spomeniku. U studenom je predviđena izložba i rasprava u Zagrebu.

Prema riječima kustosice projekta 'Jučer sutra' Vesne Vuković, potpuna restauracija spomenika samo je jedna od opcija. Ono što nam se nametnulo i u natječaju i idejnim prijedlozima jest da ovaj prostor treba učiniti društvenim, dakle da se tako upotrebljava, kazala je Vuković.

U blizini Bakićeva spomenika partizanska je bolnica, grob Petra Svačića te ostaci pavlinskog samostana iz 16. st. Uz predivnu prirodu, sve to pruža sjajne mogućnosti. Astronomima je to idealno mjesto jer je pristupačno, a nema velikog asvjetlosnog onečišćenja.

U Hrvatskoj sigurno postoji i tamnijih mjesta gdje bi se mogle promatrati zvijezde, ali oavmo bi se mogla dovoditi djeca iz gradova da vide Mlječni put i zvijezde, kazao je predsjednik astronomskog društva Beskraj Boris Štromar.