Degas u Torinu

U torinskoj Palači društva promotora likovnih umjetnosti sutra se otvara izložba posvećena francuskom impresionistu Edgaru Degasu, a obuhvaća 80 remekdjela toga slikara i kipara iz zbirke Muzeja d'Orsay u Parizu, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.

Među njima je i skulptura "Mala četrnaestogodišnja balerina" (1890.) koja je ove godine gostovala u Zagrebu u Galeriji Klovićevi dvori u sklopu izložbe Degasovih skulptura u vlasništvu M.T. Abraham Centra za vizualnu umjetnost.

Neki od najpoznatijih Degasovih radova, poput golemog 2 x 2,5 metra velikog portreta "Obitelj Belleli" (1860.1862.), te slika "Jeantaud, Linet i Laine" (1871.) i "Operni orkestar" (oko 1870.) samo su dio djela obuhvaćenih izložbom "Degas - remekdjela Muzeja d'Orsay".

Prva velika izložba posvećena jednom od najvećih umjetnika modernoga doba u Italiji uz slike i skulpture obuhvatit će i crteže iz bogatog opusa toga umjetnika, a njome su predstavljene sve teme njegove izvanredne produkcije: obiteljsko okruženje, talijansko iskustvo, svijet pariških umjetnika, glazbe i kavana, krajobrazi, konji, pjesačice i ženski akt.

Muzej d'Orsay jedan je od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu poznat po zbirci remek-djela iz razdoblja impresionizma i postimpresionizma. Muzej čuva čak 43 Degasove slike, a tamo se nalazi i poznata skulptura male plesačice.

Torinska izložba ostat će otvorena do 27. siječnja 2013.