Rad na vječno vrijeme

Od nedavne preporuke MMF-a da bi Hrvatska, među ostalim poželjnim mjerama (pitanje je - za koga su te mjere poželjne), trebala produljiti radni staž do 67. godine, čovjeku se uistinu zamrači. Pa ta svjetska oligarhija i neoliberalna bagaža želi sve nas pospremiti dva metra pod zemlju, te se onda nikakva mirovina neće morati isplaćivati!

Počeo sam raditi, puno radno vrijeme, dva dana prije svog 22. rođendana. Dobro, prve dvije i pol godine bio sam u honorarnom statusu, no posao je bio isti, zapravo čak i veći nego da sam bio stalno zaposlen. Ako u mirovinu budem morao ići tek s navršenih 67 godina - i ako doživim tu dob, dakako - to će značiti da sam u životu radio punih 45 godina.

Ne sviđa mi se ta računica; ona govori da mi radni vijek traje od rane mladosti pa sve do solidne starosti, što se čini robovlasničkim i izrabljivačkim za tzv. napredno društvo 21. stoljeća. Živimo u vrlo podvojenom vremenu i društvu - s jedne nas strane tjeraju da se divimo tehnološkim razvoju, a s druge nas sve više tretiraju kao anonimno potrošačko roblje čija prava samo nestaju iz dana u dan. Čemu tehnološki razvoj ako je nama sve gore? Što je s pravom na časnu mirovinu, na ono što u Americi simbolizira apartman na Floridi, a u Europi to isto na Mallorci ili nekom drugom lijepom otoku? Što je s onom opjevanom zlatnom jeseni života tijekom koje bi čovjek, ako ima sreće da ga zdravlje još kako-tako servisira, trebao uživati u plodovima svoga rada, čitati, putovati, veseliti se životu? Izgleda da na to možemo zaboraviti, kao na projekciju nekog drugog, sretnijega, građanskog vremena. Stvarnost je sljedeća: arbajt dok ne krepaš, i to je to.

Zato se uvijek sjetim dide jednog mog prijatelja, koji je umro u 102. godini, a u penziji je bio ukupno više nego što je radio. To je moj junak! Bazična matematika pokazuje nam da tome ne bi bilo tako da je dida radio sve do 67. godine. Nitko od nas, očito, više neće imati takvu šansu.

Trebalo bi zato gospodi iz MMF-a barem predložiti da rade do svoje 87. godine, ili čak i dulje, ako požive. Budući da su vjerojatno plaćeni zlatom, Bog zna da se njima isplati raditi - vječno.