Nobelova nagrada za fiziku Francuzu i Amerikancu

Nobelovu nagradu za fiziku za 2012. dijele Francuz Serge Haroche i Amerikanac David Wineland, za svoje radove na području kvantne fizike, priopćio je odbor za dodjelu nagrade.

Haroche i Wineland nagrađeni su za svoje nove eksperimentalne metode koje omogućuju mjerenje i rukovanje pojedinačnim kvantnim sustavima.

Dobitnici su utrli put novoj eri eksperimentalnog istraživanja u kvantnoj fizici jer su uspjeli izravno promatrati pojedinačne kvantne čestice, a pritom ih nisu uništili, dodaje se u priopćenju švedske Kraljevske akademije znanosti.

Njihovi radovi mogli bi omogućiti razvoj superbrzog računala temeljenog na kvantnoj fizici, prenosi Reuters. Možda bi kvantno računalo moglo promijeniti naš svakodnevni život na isti način kao što je to klasično računalo napravilo u prošlom stoljeću, navodi Akademija.

Haroche (68), s kolegom iz Ecole normale superieure (ENS) Jean-Michelom Raimondom, uspio je 2008. promatrati prelazak fotona iz atipičnog stanja kvantnog svijeta u stanje koje savršeno odgovara klasičnoj fizici. Taj se fenomen zove dekoherencija.

Wineland (68) je radio na području kvantne optike i istraživao temeljnu interakciju između svjetla i materije, ističe odbor, prenosi AFP.