Netko ide!

Jedna stara šala kaže kako je najbolje, kada ne ide, reći - netko ide! U toj šali, pojasnimo, ljubavni je par u akciji, u nekom haustoru, no, ako muškarac osjeti da ima tehničkih problema s hidraulikom, iz nezgode se može izvući uzvikom - netko ide! 

Ipak, uskoro bi se moglo dogoditi da se ta bradata šala postvari - ako se usvoje odredbe novog Zakona o prekršajima, koji za seks na javnome mjestu predviđa kaznu od tri do pet tisuća kuna, ili 30 dana zatvora. Uzvik Netko ide! tako bi od vica mogao postati prava opasnost; jer, i nad organom postoji organ. Onaj društveni i državni.

S obzirom na komentare koji se oko prijedloga Zakona pletu, vjerujem kako je predlagatelj već požalio tako oštar tretman nečega što je, tradicijom i običajima, jednostavno dio života i odrastanja.

Kako se često ističe, ne govorimo ovdje o vođenju ljubavi na glavnim gradskim trgovima, nego govorimo o mračnim haustorima, parkovima i šumarcima, mjestima kamo se ljudi, osobito oni mladi, povlače kada nemaju stan na raspolaganju, ili kada je strast prevelika da bi izdržala do prvoga krova nad glavom. A postoje čak i oni, zamislite, koji vole dašak opasnosti kada se tim stvarima bave na, više ili manje, javnim mjestima;  smislili su i izraz za to, outdoors. 

Čitam i komentare o tome kako bi takav zakon, čak i da se usvoji, vjerojatno ostao nekonzumiran, odnosno, kazne se ne bi ni pisale. Ali, čemu donositi tako restriktivan zakon? I to u jednoj turističkoj zemlji koja se hvali time da je Mediteran kakav je nekad bio? Misli li netko da na tom, negdašnjem, Mediteranu nije bilo hopa-cupa ispod masline? Zašto bi maslina inače ostala neobrana?

Zabavno je, uostalom, kada se u jednoj maksimalno uređenoj zemlji, kao što je naša, zemlji u kojoj cvjetaju pravo i pravda, strogoća trenira na erotskim avanturama. Kada već lopovi, muljatori, korupcionaši i ostali ne moraju u strahu vikati  Netko ide!, neka to, umjesto njih, čine - ljubavni parovi.