Nobelova nagrada za medicinu Britancu i Japancu

Nobelova nagrada za medicinu za 2012. dodijeljena je britanskom biologu Johnu B. Gurdonu i japanskom liječniku i znanstveniku Shinya Yamanaki za njihova otkrića na matičnim stanicama, priopćio je Nobelov odbor za dodjelu nagrade.

Njihova su otkrića stubokom promijenila naše shvaćanje razvoja stanica i organizama, istaknuo je odbor.

Dvojica dobitnika nagrađena su zbog otkrića da se odrasle stanice mogu preprogramirati kako bi bile 'pluripotentne' (iz njih mogu nastati različite vrste stanica), dodaje odbor. Iz matičnih stanica nastaju sve ostale stanice u ljudskom tijelu.

Godine 1962. Britanac John Gurdon, rođen 1933., otkrio je da DNK u stanici odrasle žabe sadržava sve informacije potrebne da se iz nje razviju sve ostale vrste stanica.
Godine 2006. Japanac Shinya Yamanaka (50) otkrio je da se odrasle stanice miša mogu preprogramirati i ponovno postati mlade.

Nagrada za medicinu prva je Nobelova nagrada koja se dodjeljuje ove godine. Svi dobitnici Nobelovih nagrada 2012. bit će poznati ovoga tjedna, a najviše se iščekuju dodjele nagrade za mir i književnost.

Kineski književnik Mo Yan i japanski Haruki Murakami čine se favoritima ove godine, tjedan dana prije objave Nobelove nagrade za književnost, dok je koptska Egipćanka Maggie Gobran, predsjednica nevladine organizacije za zaštitu djece, favoritkinja nagrade za mir, prema online-kladionicama.

Najranije sutra bit će objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, a najranije u srijedu Nobelove nagrade za kemiju. Mogući datum za objavu dobitnika Nobelove nagrade za književnost je četvrtak 11. listopada. Švedska akademija iznosi datum tek nekoliko dana prije, ali je to tradicionalno četvrtak u 13 sati.

U petak se očekuje objava dobitnika Nobelove nagrade za mir te najranije u ponedjeljak 15. listopada dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

Nagrade se objavljuju u Stockholmu, osim one za mir koja se objavljuje u Oslu.