12. UrbanFestival "Između svjetova"

Dvanaesto izdanje festivala suvremene umjetnosti u javnom prostoru 'UrbanFestival' multimedijalna je manifestacija koja se od danas do 15. listopada održava u Zagrebu pod nazivom Između svjetova.  

Festival se bavi kompleksnom problematikom kreiranja kolektivne memorije dvjema izložbama i intervencijama u javnom prostoru na četiri zagrebačke gradske lokacije.

Program festivala počinje otvorenjem međunarodne skupne izložbe Između svjetova u Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

U Galeriji PM HDLU-a istodobno se otvara samostalna izložba bosanskohercegovačkog umjetnika Mladena Miljanovića Laku noć (Stanje tijela). U tri izložbene cjeline izložba istražuje trenutačno stanje tijela - prvo iz pozicije umjetnika Vesa Sovilja u filmu o njemu koji je snimljen bez njegova znanja, zatim serijom fotografija koja pred promatrača postavlja šokantnu dokumentaciju o komunikaciji između dvoje ljudi, od kojih je jedna osoba potpuno gluha i onesposobljena, te na kraju performansom u kojemu se umjetnik pokušava na odgovarajući način pozicionirati u odnosu na ostale radove na izložbi.

Uz program izložbi, u sklopu festivala bit će organizirane umjetničke intervencije na četiri gradske lokacije te okrugli stol koji će se održati u Studentskom centru u suradnji s umjetničkim kolektivom Četiri lica Omarske iz Srbije, a bavit će se politikama iza kulturnih i umjetničkih praksi te ulogom kulturne i umjetničke produkcije.