Vrijedna namban škrinjica u varaždinskom muzeju

U palači Sermage varaždinskoga Gradskog muzeja sinoć je otvorena izložba Blago Japana i Kine, u sklopu koje je, prvi put kao cjelina, izloženo 48 grafika i predmeta umjetničkog obrta izrađenih od keramike, porculana, drva, papira i bjelokosti te namban škrinjica, za koju je tek nedavno otkriveno da je raritet svjetskih razmjera. 

Drvena namban škrinja izrađena je u Japanu potkraj XVI. ili početkom XVII. stoljeća, što je čini najstarijim i najvrjednijim predmetom dalekoistočnoga porijekla iz zbirki Muzeja. Ukrašavane posebnim tehnikama - lakiranjem japanskim lakom i oblikovanjem motiva zlatnim metalnim prahom i sedefom - putne, minijaturne škrinje s polukružnim pokrovcem, zvane kamaboko-bako, izrađivale su se posebice za tržište u Portugalu, manje u Španjolskoj.

Škrinju je u depoima varaždinskog muzeja otkrila povjesničarka umjetnosti Ana Kaniški, koja je na stručnom osposobljavanju u Gradskom muzeju. Ona je i autorica stručne koncepcije i postava izložbe.

Nambam škrinja u Gradski muzej Varaždin dospjela je sredinom XX. stoljeća, kao oporučni dar varaždinskoga građanina i senatora Srećka Jaccominija (umro 1945.), posljednjeg člana te slavne obitelji. Njegov je predak bio Danijel Jaccomini, vlasnik kuće i trgovine prekomorske robe na varaždinskome glavnom trgu u drugoj polovini XVII. stoljeća.

Ti podatci otkrivaju prekomorsko putovanje škrinje od Japana, preko Portugala do Hrvatske.

Naime, škrinjicu takvog oblika posjeduje još samo šest muzeja u svijetu. Izložba se može razgledati do 14. listopada.