Kate i William podnijeli tužbu protiv Closera

Kate Middleton i princ William podignuli su na sudu u francuskome gradu Nanterreu tužbu protiv časopisa Closer koji je objavio fotografije vojvotkinje od Cambridgea u monokiniju, a preuzeli su ih dosad po jedan irski i talijanski časopis.

Tužba zbog kršenja prava na privatnost podnesena je protiv jednog ili više fotografa koji su snimili britanski par u privatnoj rezidenciji na jugu Francuske, ali i protiv medija koji su snimke objavili.

Odvjetnik Aurelien Hamelle, branitelj britanskog modnog dizajnera Johna Galliana kojemu se sudilo u Parizu zbog rasističkih izjava, zastupa britanski prinčevski par koji traži da francuski časopis Closer dobije zabranu ponovnog tiskanja fotografija, uključivo na internetu.

Closer, koji sočnim reportažama prati poznate i slavne, objavio je u petak petnaestak fotografija bračnoga para koji se sunča na terasi, a nekoliko je snimaka vojvotkinje u toplesu. Francuski zakon o zaštiti privatnog života vrlo je strog, no zabrane nekih novina ili povlačenje iz prodaje izuzetno su rijetki u toj zemlji.

Buckinghamska palača od petka pokušava spriječiti širenje fotografija Kate Middleton golih grudi, a dosad je snimke preuzeo irski dnevnik Irish Daily Star u subotu te talijanski tjednik Chi u ponedjeljak. Britanski tisak nije objavio nijednu snimku.