Dani europske baštine

Izložbom Slike baštine - Između dokumentacije i umjetnosti u Galeriji Klovićevi dvori počinje obilježavanje Dana europske baštine. Diljem Hrvatske održat će se niz aktivnosti kojima se nastoji upozoriti na važnost afirmacije, očuvanja i zaštite hrvatske kulturne baštine te njezino važno mjesto u europskom kontekstu.

Do 7. listopada u 25 hrvatskih gradova održavat će se izložbe, predavanja, a konzervatorski odjeli predstavljat će svoje konzervatorsko-restauratorske projekte kako bi se, među ostalim, građanima predstavila i živa aktivnost na području obnove i zaštite spomeničke baštine.

Tijekom manifestacije dodijelit će se i nagrade Vicko Andrić za postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj, 22. i 23. rujna biti besplatan ulaz u zagrebačke muzeje, a održat će se i osnivačka skupština Društva konzervatora Republike Hrvatske.

Središnji je događaj izložba Slike baštine - Između dokumentacije i umjetnosti, koja će predstaviti tristotinjak radova iz fundusa Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture koja čuva velik broj arhitektonskih planova nastalih od 16. stoljeća do danas. Ta zbirka otkriva nove pojedinosti o djelatnosti ranih konzervatora, jer se umjesto suhoparnog i preciznog crtačkog snimanja građevina pojavljuju umjetnički crteži, akvareli i grafike istaknutih slikara i arhitekata, od Branka Šenoe do Stjepana Podhorskog, a ona sadrži i vrijedne ostavštine arhitekata, među ostalim, Viktora Kovačića i Zdenka Strižića.

Krešimir Galović, viši stručni savjetnik, rekao je kako će se sada prvi put predstaviti pojedina djela iz tog vrijednog fundusa, među ostalim Adolfa Loosa i Hansa Poelziga, a izložit će se i serije grafika iz 17. i 18. stoljeća te vrijedne hrvatske karte.

U obilježavanju Dana europske baštine sudjeluju, među ostalima, Društvo povjesničara umjetnosti, Institut za povijest umjetnosti i Hrvatski restauratorski zavod.