Balkansko pravo

Na internetskoj stranici Pravnog fakukteta u Zagrebu čitam popis katedri. Na moje iznenađenje, uz katedre za rimsko pravo, međunarodno pravo ili europsko javno pravo ne nalazim katedru za - balkansko pravo! A sigurno je da bi nam trebala.


Prije nekoliko dana mediji su, naime, objavili kako je sudskom presudom Grad Karlovac dužan financijski obeštetiti Hrvoja Vranića, žrtvu divljačkog napada na Danima piva još prije trinaest godina. Mladog sportaša i studenta, tada 22-godišnjaka, pretuklo je nekoliko očito krvoločnih manijaka (napadnut je tom prilikom i njegov brat blizanac), i to tako da su žrtvi život i zdravlje upropašteni; Hrvoje je morao, među ostalim, ponovo učiti hodati, govoriti, jesti...


Stravična priča. Ovaj dio s odštetom - premda je sramotno da se i to moralo čekati toliko dugo - svakako je dobrodošao. No, potpuno je nejasno da je napadač - a uhvaćen je samo jedan, koji nije htio odati druge sudionike zločina - praktički prošao lišo. I on je dužan platiti novac, ali kako ga nema, Karlovac će pokriti i njegov dio, pa to kasnije pokušati utjerati od napadača - jedino nije jasno kako, osim da mu, recimo, doživotno sjedne na eventualnu plaću. Problem je što je napadač kažnjen samo sa 100 sati društveno korisnog rada; odradio ih je u poduzeću za održavanje parkova. Balkansko pravo - skoro ubiješ čovjeka, uništiš mu zdravlje, a onda razgovaraš malo s gladiolama.


Više puta, kada sam pisao o sličnim temama, spominjao sam američke kriminalističke i sudske serije i filmove. Tamo lijepo vidimo kako se provodi pravo i pravda; najprije, nema šanse da netko skriva ostale počinitelje zločina, jer onom koga uhvate odmah priprijete s četiri doživotne robije (u nekim državama, poput Texasa, i radikalnijim mjerama), te se on brzo odluči progovoriti. Osim toga, tako strašan zločin kažnjava se drakonskim kaznama, a ne da počinitelj šeta slobodno, i još se sa svojim kompićima smije svima u brk 


Volio bih, odista, da mi netko objasni kakvo je to pravo – pravdu da i ne spominjem. I zašto onda na Pravnom fakultetu u Zagrebu (i drugdje) ne postoji Katedra za balkansko pravo? Koja sva prava daje zločincima, a nikakva žrtvi. Hoće li mi neki gospodin profesor to objasniti? Molio bih.


Hrvoje Vranić stradao je u balkanskoj krčmi, te ga je, u svoj svojoj milosti, zahvatilo i balkansko pravo. Društveno korisni rad za jednog počinitelja, dok su ostali nagrađeni slobodom.


Šteta što barem u određivanju mjesta tog društveno korisnog rada, umjesto gradskih parkova, nije upisano – 100 sati čišćenja nuklearnog reaktora.