Izložba posvećena "zajedničkoj osnovi"

Međunarodna izložba arhitekture u Veneciji ove se godine održava pod nazivom "Zajednička osnova" i posvećena je arhitekturi kao disciplini, propitivanju zajedničkih intelektualnih i fizičkih elemenata koji ju određuju, te njezinoj ulozi u oblikovanju modernog društvenog, urbanog, ekološkog i političkog prostora.

Središnja izložba bijenala za publiku se otvara 29. kolovoza i donosi 66 projekata koje će u prostorima venecijanskog Arsenala i paviljonima Giardina predstaviti 118 najpoznatijih svjetskih arhitekata, fotografa, umjetnika, kritičara i akademika. Predviđeno je i 18 popratnih događanja - izložbi, instalacija i predavanja, na raznim lokacijama u Veneciji.

Svoje će nacionalne paviljone u sklopu izložbe postaviti 55 zemalja. Povjerenik hrvatskog nastupa je arhitekt Tomislav Pavelić, a predstavljat će nas Pulska grupa uz suradnju Igora Bezinovića, Hrvoslava Brkušića, Borisa Cvjetanovića i Siniše Labrovića.

Hrvatska izložba službeno se otvara danas u prostorima Arsenala pod nazivom "Neposredna demokracija zahtijeva neposredan prostor". Kako se ističe u najavi, rad Pulske grupe ispituje središnju temu bijenala izravno pitajući aktere kolektivnih borbi koje se odvijaju u nekoliko hrvatskih gradova kako zamišljaju zajedničku budućnost mimo tržišnog ili državnom posredovanja, privatnog ili javnog vlasništva.

U središtu interesa ovogodišnjega bijenala je ono što arhitekti imaju zajedničko - od okolnosti u kojima stvaraju, do utjecaja, povijesnog nasljeđa i afiniteta koji uokviruju i kontekstualiziraju njihov rad.

Na svečanom otvorenju 29. kolovoza bit će dodijeljene i ovogodišnje nagrade koje dodjeljuje stručni žiri - Zlatni lav za najbolji nacionalni nastup, Zlatni lav za najbolji projekt Međunarodne izložbe "Zajednička osnova" i Srebrni lav za najboljega mladog arhitekta. Istom prigodom portugalskom arhitektu Alvaru Sizu Vieiri bit će uručen Zlatni lav za životno djelo.