Forum

U petak, 10. kolovoza, oko sedam sati ujutro ušao sam u prodavaonicu novina u zračnoj luci Pleso. Očekujući dvosatni let, veselio sam se čitanju Foruma, tjednika koji izlazi baš petkom.


Nije stigao Forum, kratko mi je rekla prodavačica. Pomislih kako je vjerojatno prerano za dostavu novina, pa uzeh nešto drugo - utješnu nagradu - za čitanje u zrakoplovu. Nažalost, nakon povratka u Zagreb saznao sam da magazin koji sam redovito pratio, otkad je počeo izlaziti, više ne postoji.


Sve je to stara vijest, reći ćete. Ovim sam se tekstom trebao oglasiti ranije. No, poznato je da je čovjek iracionalno biće, te sam se ja u toj iracionalnosti nadao da će se Forum nekim čudom ipak pojaviti sljedećeg petka. Kako se to nije dogodilo, mogu samo izraziti nezadovoljstvo činjenicom da je još jedan časopis pao kao žrtva okolnosti, od recesije do promjena čitateljskih navika. I to tjednik koji se mogao uistinu pohvaliti mjerom i uravnoteženošću, tjednik u kojem nije bilo senzacionalizma; to nije bilo samo obećanje iz reklame, već istinska orijentacija novine i novinara.


Kiosk, nekad omiljeno mjesto hodočašća, sve više podsjeća na pustinju. I dalje se tamo šareni sve i svašta, no nešto kvalitetno za čitanje sve se rjeđe može naći. Kao pravom ljubitelju tiska, nova mi se medijska situacija čini zastrašujućom; nekako se ne vidim samo s onim hladnim tabletom u rukama. Štoviše, pomisao da će mi tablet biti sve za čitanje stvara u meni potrebu za - tabletom za umirenje.


Knjiga je uspjela preživjeti novo doba, odnosno, Huxleyjevim riječima, hrabri novi svijet. Novine, s obzirom na najave gašenja i nekih svjetskih, vrlo slavnih, izdanja, to sve teže uspijevaju.


A svijet bez novina odista nije nešto o čemu bih volio razmišljati. Ili mjesto gdje bih volio živjeti.