Regeneracija

Djeluje kao šala, ili kao fantastika, ali riječ je o cilju na kojem se predano radi: američki Pentagon želi proizvesti supervojnika, koji će moći djelovati četiri dana bez spavanja, a ako izgubi neki ud, on će mu ponovo narasti!

Našao sam tu vijest na portalu Večernjeg lista, a trag joj vodi, koliko sam uspio pronaći, do britanskog lista Sunday Express. Ne treba se čak puno ni čuditi, jer mnogi pronalasci izišli su upravo iz vojnih laboratorija; raskošni budžeti koji se tamo gnijezde omogućuju znanstvenicima da iskušavaju naizgled nemoguće.

Agenciju Pentagona o kojoj je ovdje riječ nazivaju kolokvijalno i odjelom ludih znanstvenika. Već su oni na pilotima helikoptera iskušali novo sredstvo što letačima omogućuje da i nakon 40 sati bez odmora imaju bolju koncentraciju nego da su se odmarali.

Eksperimentira se i s time da se tjelesna masnoća iskoristi kao hrana; takav eksperiment, vjerujemo, podržali bi svi oni koji uzaludno idu na dijete i muče se s viškom kilograma. Što se tiče udova, primijećeno je da se kod male djece zna dogoditi - postoje, tvrde, dobro dokumentirani slučajevi o takvim stanjima - da im se izgubljeni prst, primjerice, nanovo pojavi. Zato nastoje pronaći otponac u organizmu odgovoran za tu regeneraciju.

Sve to sjajno bi bilo i u civilnom životu: koristiti vlastite uskladištene kalorije za hranu, te u raznim nesrećama izgubljene dijelove tijela jednostavno ponovo uzgojiti (s tim uzgojem, poznato je, radi se i u službenoj medicini). Onaj dio koji me brine odnosi se ponajprije na eksperimente sa spavanjem, odnosno sredstvima koja nam omogućuju da uvijek budemo svježi i koncentrirani.

Zamislite što bi bilo da se toga dokopaju korporacije! Stvorile bi napokon superradnika koji bi samo radio, radio i radio. Ako tome pridodaju i druge spomenute inovacije, takav bi se radnik hranio vlastitim špekom (jedino ne znam gdje bi ga stekao, ako stalno radi), a u proizvodnim pogonima ne bi bio problem ni ako mu stroj odsiječe prst, šaku ili ruku.

U konačnici, korporacije bi uštedjele silan novac. Zato se vjerojatno već motaju oko radnih prostorija ludih znanstvenika.