Na festivalu u Puli 11 hrvatskih filmova

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon obratili su se gostima na svečanom otvorenju 59. Pula film festivala u pulskoj Areni. Festival je otvoren romantičnom komedijom Sonja i bik Vlatke Vorkapić.

U natjecateljskoj Glavnoj sekciji Nacionalnog programa službeno je potvrđeno prikazivanje 11 hrvatskih dugometražnih igranih filmova.

Osim filma otvaranja, u konkurenciji Nacionalnog programa je još i kriminalistička drama Cvjetni trg redatelja Krste Papića u produkciji Ozana filma, omnibus Zagrebačke priče u produkciji Propeler filma, drame Djeca jeseni Gorana Rukavine u produkciji Corvusa filma i Halimin put Arsena Antona Ostojića u produkciji Arkadene Zagreb te romantična komedija Zabranjeno smijanje Davora Žmegača u produkciji HRT-a.

Osim tih filmova u Nacionalnom programu bit će prikazana i melodrama Noćni brodovi Igora Mirkovića u produkciji Studija dim i triler Ljudožder vegetarijanac Branka Schmidta u produkciji Telefilma.

Biti će premijerno prikazani i filmovi Pismo ćaći Damira Čučića u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, Slučajni prolaznik Joze Patljaka u produkciji Alka filma i Košnice petorice redatelja u produkciji ADU Zagreb i još četiri filmske akademije.

Kako se navodi u priopćenju iz Pula film festivala, u sekciji manjinskih koprodukcija bit će prikazane dvije koprodukcije sa Srbijom i to film Praktični vodič kroz Beograd s pjevanjem i plakanjem Bojana Vuletića, čiji je hrvatski koproducent Kinorama te Parada Srđana Dragojevića koji je koproducirao Mainframe.

Međunarodni program ovogodišnjeg 59. Festivala igranog filma održat će se na Kaštelu od 14. do 28. srpnja a Nacionalni program u pulskoj Areni od 21. do 28. srpnja.


U Pulu doputovao britanski glumac R. Fiennes

U pulsku zračnu luku večeras je doputovao posebni gost 59. Festivala igranog filma u Puli, proslavljeni britanski glumac i redatelj Ralph Fiennes, priopćeno je večeras iz Pula film festivala.

On će se pulskoj publici predstaviti sutra od 23,30 sati u Areni, gdje će biti prikazan njegov redateljski prvijenac, hvaljena ratna drama Koriolan, snimljena prema literarnom predlošku Williama Shakespearea.

Britanski glumac Ralph Fiennes diplomirao je glumu na Royal Academy of Dramatic Art, a svjetsku je slavu stekao ulogom Amona Goetha u Schindlerovoj listi. Ljubitelji filma ga sigurno pamte i po glumačkim izvedbama u filmovima Engleski pacijent, Stoljeće ljubavi i mržnje, Vojvotkinja, Čudni dani i Žena kojoj sam čitao dok ga najmlađi znaju kao strašnog Lorda Voldemorta iz serijala o Harryju Potteru.