Otkrivena dva egzoplaneta blizu jedan drugomu

Američki astronomi otkrili su dva egzoplaneta, planeta izvan Sunčeva sustava, čije se putanje oko njihove zvijezde međusobno jako približavaju, što još nikada nije viđeno u svemiru.

Zamislite da se umjesto punog Mjeseca na obzoru pokaže triput veći plinoviti planet, ističu istraživači čiji su radovi objavljeni na mrežnoj stranici američkog časopisa Science.

Taj svijet stvarno postoji, a sastoji se od Sunčeva sustava s dvjema zvijezdama u zviježđu Labuda, oko 1.200 svjetlosnih godina udaljenom od Zemlje (jedna svjetlosna godina je 9.460 milijarda kilometara). Nazvan je Kepler-36, prema američkom svemirskom teleskopu koji se bavi istraživanjem egzoplaneta.

Ta dva planeta prolaze veoma blizu jedan drugomu, ističe Josh Carter iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian, jedan od glavnih autora radova. Nismo nikada vidjeli da su dva egzoplaneta tako blizu jedan drugomu u planetnom sustavu, dodaje astronom Eric Agol s Washingtonskog sveučilišta.

Svakih 97 dana u prosjeku dva planeta se međusobno približe na udaljenosti koja je manja od peterostruke udaljenosti od Zemlje do Mjeseca, ili oko 1,9 milijuna kilometara. Astronomi su otkrili ova dva planeta analizirajući podatke prikupljene s pomoću teleskopa Keplera. Ovaj novi planetski sustav ima samo ova dva planeta što kruže oko zvijezde slične našem Suncu, ali je od njega starija za više milijarda godina.