Cezanneova slika pronađena u Beogradu

Slika Paula Cezannea vrijedna 100 milijuna eura, pronađena je prošle noći u Beogradu, u spektakularnoj akciji SBPOK-a (Služba za borbu protiv organiziranog kriminala) i Tužiteljstva za organizirani kriminal.

Kako javlja beogradski list Blic, u akciji provedenoj u Beogradu i Čačku uhićena su trojica srpskih državljana osumnjičena za krađu.

Srpska je policija u potrazi za slikom i kradljivcima surađivala s kolegama iz nekoliko država. Akcija u Srbiji pripremana je nekoliko mjeseci.

Za sada nije poznato o kojem je djelu glasovitog umjetnika riječ, ali se spekulira da je u pitanju "Dječak u crvenom prsluku", koji je ukraden 2008. godine iz muzeja u Zürichu zajedno s djelima Van Gogha, Moneta i Degasa.

U toj pljački kolekcije Emila Bührlea, jedne od najvrednijih u Europi, sudjelovale su tri maskirane osobe i vozač i ona se smatra najvećom pljačkom u povijesti Švicarske i jednom od najvećih u Europi. Djela su ukupne vrijednosti 112 milijuna eura.

Kako su tada izvještavali strani mediji pljačkaši su govorili njemačkim jezikom sa slovenskim naglaskom, a godinu dana poslije pojavila se informacija da su na listi osumnjičenih dvojica državljana Srbije.

Dvije od ukradenih slika, djela Moneta i Van Gogha, našli su dva dana nakon pljačke i to na stražnjem sjedištu automobila koji je bio parkiran ispred psihijatrijske bolnice u Zürichu. No slike Cezannea i Degasa do danas nisu pronađene.