Nastrano

Napokon će se Vlada - barem sudeći prema najavama - pozabaviti diskriminatornim sadržajima u hrvatskim udžbenicima, vezanima uz gay osobe, odnosno, još šire, uz LGBT populaciju. A sve to nakon analize koju je napravila grupa Kontra, utvrdivši kako udžbenici u nas homoseksualnost prikazuju kao nastranost, bolest ili, u najmanju ruku, kao rasadnik spolnih zaraza.

Kad su me, u raznim prigodama, pitali što se može učiniti oko poboljšanja položaja gay ljudi, moj je prvi odgovor uvijek bio upućen na školu, odnosno na obrazovanje. Obitelj, nažalost, može biti izvor najgorih predrasuda, no zato je tu škola, gdje će djeca i mladi ljudi činjenice o ovoj, i dalje osjetljivoj, temi saznati bez homofobnih tereta i utega. Škola je taj filter koji će prosijati smeće u glavi što ga učenik može dobiti doma ili na cesti, te mladog čovjeka podučiti tolerantnom ponašanju.

Ponekad i uz uporabu metoda što nam se danas - kada smo, je li, svi tako politički korektni i fini, a tako često netko biva najbrutalnije premlaćen na ulici - čine neprihvatljivima i nezamislivima, dok još prije kojeg desetljeća nisu bile stigmatizirane. Priča mi dugogodišnji prijatelj kako je u osnovnoj školi, početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, bio izložen vršnjačkom nasilju - jedan kolega neprestano ga je progonio zbog toga što je osjetio da je žrtva drukčija. Prijatelj se požalio majci, ova je otišla u školu i požalila se razrednici, a potom je poduzetna razrednica pozvala nasilnika na jedan tête-á-tête, objasnivši mu neke stvari o pristojnom ponašanju, te poduprijevši argumente s nekoliko šamara. I, je li se nasilje ikada ponovilo?, pitam prijatelja. Vjeruj mi, nikad više, odgovara on.

Premda će se danas mnogi zgroziti zbog oštrih postupaka tadašnje razrednice, činjenica je da je ona ipak reagirala, u skladu s običajima vremena, i nije dopustila da se u njenom razredu događaju nepravda i nasilje. Isto se očekuje i od današnjih nastavnika - da ne dozvole homfobne uvrede i progone u svojim sredinama, u čemu će im, svakako, pomoći liberalni i moderno pisani udžbenici, a ne nekakvi zatucani srednjovjekovni spisi.

Za sve te nazadne materijale odnedavno postoji jedno vrlo prikladno mjesto. Zahvaljujući akciji, naime, jednoga mladog umjetnika, na poklopcima onih zelenih kanti za smeće - a vidio sam ih nekoliko duž Draškovićeve ulice u Zagrebu - lijepo piše: Homofobne komentare ostaviti ovdje. Pa će se za njih, kao i za ostalo smeće, pobrinuti specijalizirana tvrtka.