Cameron zapanjen izolacijom na dnu oceana

Holivudski filmski redatelj i istraživač James Cameron, koji je jučer svojom podmornicom Deepsea Challenger zaronio na dno Marijanske brazde, najdublje točke na svijetu, rekao je da nije vidio očite znakove života koji bi ga mogli inspirirati za likove u nekom novom Avataru, ali ga je zapanjila "potpuna izolacija" koju je doživio.

Cameron je prvi čovjek kojem je uspio taj pothvat nakon 50 godina. Istaknuo je da je taj njegov pothvat, za koji se pripremao sedam godina, bio kulminacija životnog sna. Cameron (57) je opisao novinarima ravan, pusti krajolik Marijanske brazde, 50 puta veći od Grand Canyona bez sunčevog svjetla, bez bilo kakve topline.

Kada sam došao do dna... bilo je potpuno bezizražajno i jednolično. Osjećao sam potpunu izolaciju od cijelog čovječanstva. ...Više od svega to je shvaćanje kako si sitan tu dolje na ovom velikom, prostranom, mračnom, nepoznatom i neistraženom mjestu, rekao je. Jedina stvorenja koja je vidio kako plivaju u blizini dna su maleni člankonošci nalik na škampe.

Na pitanje novinara je li naišao na nešto što bi mogao iskoristiti u svom novom filmu, on je odgovorio da sada još ne može odgovoriti na to pitanje. Sve što sam ikada vidio pod vodom ulazi u maštu i pretvara se u stvari o kojima onda pišem.

Cameron je na putu do Marijanske brazde, na njezinu dnu i na povratku ukupno sedam sati. Njegova mini podmornica, duga osam metara, može izdržati ogroman pritisak i opremljena je tehnologijom za snimanje 3D filmova. Plovilo je funkcioniralo besprijekorno, izuzev neobjašnjenog kvara na hidraulici robotske ruke podmornice koja je Camerona spriječila da uzme više bioloških i geoloških uzora.

Cameron, redatelj Bezdana, Titanica i Avatara, odlučio se na ovu ekspediciju kako bi saznao više i bolje shvatio taj u velikoj mjeri nepoznat dio planeta, piše National Geographic a prenosi Hina. On dosad ima 72 zarona u svojoj istraživačkoj karijeri, uključujući 12 oko Titanica, također s podmornicom Deepsea Challenger.

Marijanska brazda duboka je 11 kilometara. Nalazi se oko 350 kilometara jugozapadno od otoka Guama. Prvi, i do Camerona jedini ljudi koji su bili na dnu Marijanske brazde su američki oceanograf Dan Walsh i švicarski kolega Jacques Piccard koji su se batiskafom Trieste u vlasništvu američke mornarice spustili na najdublju točku Zemlje 23. siječnja 1960. godine