U dobrom društvu

Ono što je bilo i dosad blisko svakoj logici i zdravom razumu, sada je i znanstveno potvrđeno: mudre glave s glasovitog kalifornijskog sveučilišta UCLA isptivanjem su dokazali kako su loši odnosi - misli se na prijateljske odnose - podloga za pojavu bolesti poput depresije, srčanih oboljenja ili raka. Drugim riječima, kada u svakodnevnom životu nekog - osobito nekog bliskog - upozorimo da širi lošu energiju, to nije samo trenutačno popularan izraz, nego i ozbiljna opasnost. Stalno i dugotrajno ponavljanje loše energije, naime, sigurno ne može voditi ničem dobrom, niti za emitera niti za okolinu.

Također, u odnosima često smo skloni prešutjeti i progutati ono što nas smeta, oslobađajući put lošem osjećaju da smo žrtve, izmanipulirani. No, ako uspijemo otvoreno i sebe i druge suočavati s onim što nas čini nervoznima itekako je moguće da ćemo i mi i odnosi postati boljima, istinitijima. Kolikogod bilo teško, nema druge no prionuti na posao: ništa ne uzimati zdravo za gotovo, već uvijek nastojati vidjeti zašto nismo zadovoljni, što nas to kod drugih smeta (i je li to ustvari nešto što ne podnosimo kod sebe samih), zašto se ne možemo suprostaviti, zašto pristajemo na ono što ne želimo... Staro učenje koje nam govori kako ćemo i svijet i druge ljude to bolje razumjeti što više poznajemo sebe još uvijek je najbolji savjet koji se može dati. Spoznaja smanjuje strahove, donosi mir i uživanje u sadašnjem trenutku, odnosno, smanjuje projekcije i odlaganja.

Logika je jasna - što smo dosljedniji sebi to će bolji, točnije rečeno - primjereniji, biti i krug naših prijatelja, jer bit će temeljen na našim stvarnim interesima i sklonostima, a ne na općim pretpostavkama. A tako formirano dobro društvo pridonijet će našem zdravlju, zbog svih onih kvalitetnih i iskrenih razgovora koji se vode, kao i zbog smijeha koji uvijek prati takva druženja. Pa čak i ona Slamnigova na brzu ruku skupljena društvanca, protkana rakijom...