Smrt i društvena mreža

Napokon je i to moguće – dok smo dosad sveprisutnu društvenu mrežu, Facebook, promatrali kao mjesto susreta virtualnih, ali ipak živih ljudi, sada i oni preminuli imaju svoj glas. Uz pomoć aplikacije čiji je naziv Ako umrem, korisnik može ostaviti posljednju poruku prijateljima i obitelji, neki svoj osobni testament koji će biti aktiviran kada tri njegova odabrana Facebook-prijatelja potvrde njegovu smrt.

Morbidno ili korisno? To pitanje postavlja portal poslovni.hr, koji donosi tekst o zanimljivoj aplikaciji. Prije bih rekao – korisno, jer zašto se mogućnosti i usluge Facebooka ne bi nastavile i nakon trenutka odlaska? Premda o Facebooku imam svoje mišljenje – a to mišljenje izražavam tako da nisam njegov član – vrlo mi se dosljednim i logičnim čini taj produžetak usluga u prostor koji obično nazivamo onkraj.

Prezentacija aplikacije, koja je djelo Izraelca Erana Alfonte, vrlo je duhovita i na zafrkantski se, čak i lascivan, način igra riječima i očekivanjima. Uostalom, nije li normalno da mnoštvo korisnikovih virtualnih prijatelja – koji vjerojatno ne čitaju osmrtnice u novinama – dobije odgovor na pitanje zašto njihov frend nije već danima nešto stavio na svoj zid? Kakvi god bili da bili, i kolikogod virtualni bili, i ti prijatelji zaslužuju pravo na informaciju.

Štoviše, čini mi se kako bi se s tim aplikacijama moglo otići i dalje od ovog oporučnog statusa. Vrijeme je da Facebook prigrli stvaralaštvo mnogih pisaca i pjesnika što su se bavili onostranošću – Dante je najpoznatiji među njima – te da oblikuje neki svoj zagrobni virtualni život duša. Niti jedan svijet – a Facebook to svakako želi biti, konzistentan i zaokružen svijet – bez toga nije potpun.

Koliko će tek lajkova biti u tom Facebook-raju! Pakao je, to je jasno, rezerviran za nas koji nismo članovi.