Suputnik

Na najnevjerojatniju vijest naišao sam ovih dana, jednu od onih vijesti što istodobno izaziva i čuđenje i smijeh. Ili pomisao da je iznenada došao šaljivi datum, prvoga travnja.

Dakle, da ne duljim: poznata zrakoplovna tvrtka KLM (iako nije prva koja se bavi takvom idejom) iduće godine uvodi mogućnost odabira suputnika, uz pomoć društevnih mreža, poput Facebooka. Kad vidite profil koji vam se sviđa i koji je na istom letu, možete predložiti zajedničko putovanje; taj specifični servis ima naziv Meet&Seat. Dosadni sati sjedenja ili gužvanja kraj neželjenih suputnika tako bi trebali biti zamijenjeni ugodnim društvom u kojem će i vrijeme letjeti, a ne samo zrakoplov.

Svi znamo kako suputnik nije baš nevažno pitanje, no stoljećima je odgovor na to pitanje nudila sudbina, slučaj ili jednostavno peh, ovisno o tome kako to sebi netko predstavlja. U kombinacijama željenih ili neželjenih, ali vanjski dodijeljenih, suputnika nastajale su priče, pa i romani, dugi razgovori, razmišljanja i tko zna što sve ne. Premda je vjerojatnost da ćete dobiti željenog suputnika uvijek bila tek malo veća od one da ćete dobiti na lutriji, ili baš zbog toga, putovanje je zadržavalo svoju draž avanture i istraživanja. 

A sad, odjednom, i suputnik se bira online, kao i vrst obroka u zrakoplovu. Nije teško pretpostaviti kako će svi mladi, lijepi, bogati i uspješni sjediti zajedno, dok će ih ostali mrko promatrati iz drugog, vjerojatno stražnjeg, dijela aviona.

Što se mene tiče, mislim da bih mogao, prigodom tih mojih rijetkih putovanja, početi koristiti ljubazne usluge tvrtke KLM. Kako, naime, ne mislim da će me netko odabrati za suputnika, imat ću dovoljno prostora oko sebe - a znate kako je prostor u zrakoplovima ograničen - za ugodno i neometano putovanje. Što bi čovjek više mogao poželjeti?