Novih sedam čuda prirode

Nakon milijuna prikupljenih glasova iz cijelog svijeta jučer je objavljena lista sedam novih čuda prirode.

To su Amazonska prašuma, slapovi Iguazu, indonezijski nacionalni park Komodo, zaljev Halong u Vijetnamu, južnokorejski otok Jeju, podzemna rijeka Puerto Princesa i južnoafrička planina Table.

Pobjednici će biti potvrđeni i službeno proglašeni početkom 2012.

Amazonija je golema prašuma, često zvana plućima zemlje, a prostire se na više od sedam milijuna kvadratnih kilometara. Dijeli je čak devet država.

Amazona je po obujmu najveća svjetska rijeka, a Amazonija se ističe i najvećim brojem vrsta među prašumama. Zanimljivo je da ta veličanstvena rijeka nema nijedan most.

Slapovi Iguazu među najvećim su kompleksima vodopada na svijetu. Obuhvaćaju nekoliko stotina većih i manjih slapova na granici između Argentine i Brazila.

Ipak po visini su daleko od najvišeg svjetskog vodopada, Angelovog slapa u Venezueli, pa tako najviši među njima dosežu 'tek' 80-ak metara.

Komodo je indonezijski nacionalni park, sastavljen od tri veća i mnoštva manjih otoka. Ime je dobio po komodskom varanu. Nacionalni park Komodo poznat je i po bogatom podvodnom svijetu pa je omiljen među roniocima.

Vijetnamski zaljev Ha Long ima više tisuća otočića i hridi. Većina njih je vapnenačkog podrijetla pa je njihovo podzemlje bogato raskošnim špiljama.

Vulkanski otok Jeju u Južnoj Koreji najveći je otok u toj državi. Na njemu je  Hallasan, najviša planina Južne Koreje, ujedno i vulkan, koji je zadnji puta bio aktivan prije više od 800 godina.

Podzemna rijeka Puerto Princesa na Filipinima jedna je od najduljih podzemnih rijeka na svijetu.

Planina Table slavna je južnoafrička planina. Obiluje mnogim rijetkim i jedinstvenim vrstama.

Natjecanje u organizaciji švicarske neprofitne fundacije New 7 wonders of nature počelo je u srpnju 2007. Nominirano je 440 kandidata iz 220 zemalja. Jedan od kandidata bila su i naša Plitvička jezera.

Među finalistima našli su se Grand Canyon, afrička planina Kilimandžaro, rijeka Amazona, Veliki koraljni greben, otočje Galapagos, Mrtvo more kao i manje poznati lokaliteti - zaljev Fundy u Kanadi, Sandarbans u Indiji, Blatni vulkani u Azerbajdžanu i pećina Jeita u Libanonu.

Sličan izbor održan je prije dvije godine kada je sastavljen popis novih sedam svjetskih čuda nastalih djelovanjem ljudskih ruku.

Na njega su uvršteni kip Krista Otkupitelja u Brazilu, Kineski zid, zidovi, palače i hramovi Machu Picchua, rimski Koloseum, meksički Chichen Itza, grad Petra u Jordanu i indijski Taj Mahal.