Žena i lisice

U zadnje vrijeme glavne se domaće vijesti vrte oko zatvora i poznatih uhićenika; podsjeća to na svojevrsnu celebrity kulturu iza rešetaka.

Ali, kada ste vidjeli nekog anonimnog uhićenika, i to uživo? Vjerojatno nikad, osim ako netko vaš nije u zatvoru. Sve ono što je s druge strane rešetaka, naime, doživljavamo posredno, preko medija, bilo da je riječ o stvarnim osobama ili likovima izuzetno brojnih kriminalističkih serija.

Ipak, prije nekoliko dana, u zagrebačkoj Draškovićevoj ulici, baš tamo gdje je poznata Srčana stanica, vidio sam nesvakidašnji prizor. Iz bolničkog automobila koji, lako je zaključiti, pripada pravosudnom sustavu – jer je u svom zadnjem dijelu zatvoren i rešetkom – izišli su liječnica, pravosudna policajka i mlada žena duge kose, u karakteristično plavom bolničkom mantilu i s lisicama na rukama. Cijeli taj pothvat očito je bio upriličen radi pregleda u Srčanoj stanici.

Naravno, odmah proradi znatiželja: tko je ta žena, što nije u redu s njenim zdravljem, zašto je uopće u zatvoru? Kakav je njezin zločin, mali ili velik? Sva ta pitanja ostaju bez odgovora, na volju mašti da se njima poigrava. 

Ono što je ipak najvažnije – tako je drukčije uživo, nego na televiziji! Prizor ispred Srčane stanice može se opisati kao potresan, jer upućuje na postojanje nekog paralelnog, tamnog svijeta što je nakratko ušetao u svakodnevni gradski život. Da znamo što je žena učinila, možda je mnogi od nas ne bi žalili zbog gubitka slobode, možda bi neki rekli: zaslužila je lisice, no u kratkom kadru na ulici, bez tih podataka, ta scena izaziva tjeskobu, neugodu i sućut.

Čovjeku odmah zatreba Srčana stanica.