Tiskano

Na što pomislim kada čujem riječ - novine? Pomislim na ležeran ljetni dan, kavanu na nekom kamenom trgu blizu mora, dupli espresso i mineralnu vodu s limunom na stolu, te naramak tiskovina pod rukom. Jedan od najvećih mogućih užitaka mirno je čtanje novina uz kavu.

Ne još zadugo. Prema prognozi direktora jedne UN-ove agencije, Međunarodne organizacije za intelektualno vlasništvo, tiskane novine nestat će u svijetu do 2040. godine, a u Sjedinjenim Državama već do 2017.! Prognoza, naravno, nije pala s neba, već se temelji na podacima, među ostalim, o povećanoj prodaji elektroničkih knjiga. Papir se povlači pred zaslonima različitih uređaja na kojima ćemo čitati i novine i knjige.

Netko će se sigurno prisjetiti kako je već jednom ranije prognozirana smrt tradicionalne knjige, no ona je ipak opstala; u halama Frankfurtskog sajma knjiga svake se jeseni nađe jedna posječena Kanada. Ipak, aktualna najava o nestanku papirnatih novina mogla bi biti barem blizu istine, jer su u međuvremenu odgojeni novi naraštaji koji nemaju fizički odnos s papirom, kakav imamo mi stariji. Drugim riječima, mlad čovjek sjest će na onu istu pjacu s početka teksta, naručiti isti espresso, ali će u novinama uživati gledajući u svoj tablet. Pa koliko je i nas tradicionalnijih barem djelomice priznalo nove medije, listajući jutrom portale i novine na laptopu?

S obzirom na to da sam godinama radio u novinama, u usto sam i strastven čitač tiskovina, elektornički zapis ni meni ni onima sličnih navika nikad neće moći nadomjestiti papir ispunjen naslovima, podnaslovima, tekstovima, fotografijama... Još i danas rado prinosim nosu papir tek tiskanog časopisa, ili  knjige, jer i taj miris dio je informacije.

Dobro je da se cijela stvar neće desiti baš sutra, te moja generacija i one malo ispred i malo iza imaju još vremena slijediti svoje običaje. A ako se cijela stvar ubrza pa ova 2017. godina postane realan datum ne samo za Ameriku, nego i za svijet, valjda će se naći neki domišljati poduzetnik koji će tiskane novine izdavati u butik-varijanti, naravno, s višestrukom cijenom, ali i poklon-torbom pogodnom za odlazak na primorski trg.