Trodnevna ulaznica

Svakakvih čuda čovjek vidi na putovanjima. Nedavno sam jedno takvo vidio u Berlinu, u gradu koji, uostalom, čudima ne oskudijeva, uspijevajući uvijek ugodno iznenaditi svoje posjetitelje.

Bio sam uvjeren kako sam tijekom nekog od berlinskih izleta vidio i obišao Hamburger Bahnhof, poznati muzej suvremene umjetnosti, udomljen u zgradi što je, kako i ime govori, najprije bila željeznički kolodvor (a potom muzej transporta).  Riječ je, rekao bih, o jednoj od najslavnijih europskih umjetničkih adresa; tamo se možete sasvim udomaćiti među radovima Warhola, Rauschenberga, Beuysa ili Twomblyja.

Sjećanje je, ipak, vrlo krhka kategorija, te sam utvrdio kako je moje sjećanje na svojedobni posjet tom muzeju potpuno lažno (ako to nije slučaj, onda je, pak, izgubljeno).  Tako sam, uvjeren sam, prvi put otišao u Hamburger Bahnhof i pridružio se brojnim posjetiteljima; ovdje nipošto nije riječ o frazi, jer posjetitelji su uistinu bili brojni, čak se moralo čekati u redu za ulaznice. I baš u tom redu, čekajući ulaznicu, primijetih nešto čudesno – na velikom popisu mogućih ulaznica, oglašenom iznad blagajne, stajala je, uz razne dnevne ulaznice s popustom, i jedna neobična kategorija: trodnevna ulaznica!

Zamislite, očito netko dolazi i tri dana zaredom da bi uživao u izrazima suvremene umjetnosti, među kojima se, moram reći, nalaze i neki ne baš komunikativni, pa i neki što emitiraju neugodne mirise (jer su napravljeni, među ostalim, od već prestarjelih spužvi). Ne radi se, dakle, o nekom ultrakomercijalnom Louvreu u kojem se i trideset dana možemo klanjati superhitovima povijesti umjetnosti, nego o izložbenom štivu za prilično zainteresirane (ako ne i za, barem u nekoj mjeri, upućene). 

Izguglao sam nekoliko velikih zagrebačkih muzeja, no nisam naišao na informaciju o nekakvim trodnevnim ulaznicama. Ne treba pretjerivati – tek smo nedavno došli do stupnja da masovno sudjelujemo u Noćima muzeja, što je, bez ironije ili pretjerivanja, sjajan uspjeh. A negdje pri kraju tog putovanja čekaju nas i trodnevne ulaznice.

Uglavnom, ako se netko od vaših poznatih vrati iz Berlina i ispriča kako se tri dana smucao po kolodvoru, sjetite se da to može imati značenje sasvim različito od onog na koje ste naprije pomislili.