Klub 27

Jeste li u Klubu 27? Na prvi pogled čovjek nipošto ne bi želio biti u tom klubu, jer riječ je o grupi slavnih i utjecajnih glazbenika što su (žestoki) život završili s 27 godina. Povod je takvim razmišljanjima smrt Amy Winehouse, koja se, nažalost, pridružila klubu u kojem su već Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison i Kurt Cobain. Legende o njihovim životima - a i smrtima - dio su opće kulture.

Ipak, Klub 27, kako se također navodi, popis je znatno dulji od navedenih imena; bilo je tijekom prošlog stoljeća, a i prvog desetljeća nakon milenija, još podosta glazbenika što su svijet napustili u 28. godini, no obično se spominju samo oni najpoznatiji. Parafrazirajmo poznatu rečenicu iz odličnog filma Poseban tretman Gorana Paskaljevića - Što je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću - i upitajmo se: Što je to u ljudskom biću da već s 27 želi završiti priču?

Jer, problematičnih 27 godina možda se najviše vidi i čuje među planetarno popularnim muzičarima, no 27. godina - odnosno tu negdje, može i malo kasnije - kritično je razdoblje u životu svakog čovjeka. Prva je mladost gotova, jedan je ciklus završen, te treba naći snage za promjenu; jedan australski astrolog tako ovih dana objašnjava kako nas na te promjene tjera Saturn, svakih tridesetak godina, kako bismo pomaknuli svoju svijest stepenicu više.

Kako god to pojašnjavali, činjenica je da ima nešto odlučujuće oko 27. godine. Neću nikad zaboraviti svojih navršenih 27; niti tri mjeseca nakon rođendana krenuo sam na putovanje koje će se pokazati itekako važnim za promjenu u mom životu. Na početku putovanja osjećao sam smirenost, kao da je sve na mjestu na kojem treba biti, a onda je nastupila oluja i sve se rasulo - vjerojatno se radilo o onom poslovičnom zatišju pred buru. Srećom, moj brod nije potonuo - barem ne do kraja.

Zato, ako ovdje ima čitatelja koji su tu negdje, oko 27. godine, neka računaju da im može biti burno. Ali i lijepo, jednom kad se oblaci raziđu.