Kazalištu vjeran do kraja

Istaknuti hrvatski glumac Josip Bobi Marotti preminuo je u Zagrebu u 89. godini. 

Godine 1941. upisao je glumačku školu i diplomirao 1943., nakon čega se priključio partizanskoj glumačkoj družini. Jedno je vrijeme radio u riječkom HNK, a nakon toga u zagrebačkom. Jedan je od osnivača Kazališta Gavella, u kojem je radio od 1953. godine. Umirovljen je 1981., no i dalje je radio u kazalištu, na televiziji, radiju i filmu.

Tijekom 12 godina glumio je u Histrionima, a snimio je više od 100 televizijskih emisija i 38 filmova. Proslavio se posuđivanjem glasa Fredu Kremenku u popularnom crtiću Obitelj Kremenko, Gargamelu u Štrumpfovima te u dugometražnom crtanom filmu Čudesna šuma, gdje je udahnuo život Kaktus caru.

Ostat će zabilježen i po ulogama u filmovima Pjevajte nešto ljubavno, Puška za uspavljivanje, Čaruga, Ljeto za sjećanje, Roko i Cicibela, Seljačka buna 1573., Glorija, Prometej s otoka Viševice, Martin u oblacima...

Ministar kulture Jasen Mesić u svoje i ime Ministarstva uputio je brzojav sućuti obitelji preminulog hrvatskog glumca.

Odlaskom legendarnog Bobija, hrvatsko je glumište ostalo bez jednog od svojih velikana, prepoznatljivog glumačkog izričaja i ostvarenja, čije su uloge obilježile veliki i važan dio naše dramske umjetnosti. Voljeli smo ga svi, i djeca i odrasli, uživali u njegovim izvedbama, koje nas nikada nisu ostavljale ravnodušnima. Njegovo je ime uvijek bilo dostatna pozivnica za gledatelje gdje god bi se pojavio, jamčeći im vrhunski i neponovljivi doživljaj. Na osebujan i samo njemu svojstven način obilježio je televizijsku, filmsku i kazališnu umjetnost ostavivši neizbrisiv trag. U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno ime, molim Vas primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja, stoji pak u izrazu sućuti premijerke Jadranke Kosor.