Živilo lito!

Proveo sam jedan vikend u Bolu na Braču, jednom od naših najpoznatijih turističkih, kako ih obično nazivaju, odredišta. Prvi sam put u životu bio i u Bolu i na Braču općenito, te sam, kao što čovjek uvijek u takvim prigodama radi, sve sa znatiželjom promatrao.

To lijepo uređeno mjesto ima sve što se od mediteranskog ljetovališta i očekuje: malu rivu, kafiće i restorane u prvom redu do mora, kamene kuće i ulice, naravno i prekrasnu plažu Zlatni rat. Ali, ima i još nešto što dosad nisam primijetio na sličnim odredištima – premda, s obzirom da takvih mjesta ima puno na obali, ne znači da se možda i netko drugo nije dosjetio istoj stvari.

Na pročelju jedne od središnjih kuća na rivi, naime, ponosan je neonski natpis: Živilo lito! Obično nas ti natpisi obavještavaju o raznim ugostiteljskim ili prodajnim lokalima, ili pak o aktualnim blagdanima, kao što su Božić i Nova Godina. No, nikad prije nisam vidio da bi netko na pročelju uskliknuo u slavu nečeg tako svakodnevnog i običnog, poput godišnjeg doba.

S druge strane, što je logičnije nego da turističko mediteransko mjesto slavi ono što mu donosi turiste, prodane postelje i pune restorane? Ako netko treba kliktati vrućem ljetu onda su to žitelji morskih naselja, a ne oni koji se prže na asfaltima gradova ili u prašini ravne Slavonije. Ljeto, u današnjoj konstelaciji, cijelome Mediteranu osigurava život i zaradu; dapače, oni pametniji - među kojima mi, nažalost, nismo – to ljeto znaju rastegnuti kao najtanje tijesto za pitu, od početka travnja do kraja listopada.

Sukladno tome u planinskim bi i skijaškim predjelima mogli viknuti: Živjela zima! Ali ne samo to: kada pomnije razmislimo, ima puno stvari, pojava i fenomena na koje bismo mogli primijeniti isti postupak. I kada bismo češće kliknuli Živio!, možda bismo otkrili da na ovome svijetu ima podosta stvari za veselje, i da nije sve tako crno.

Pa čak ni crno nije uvijek razlog za žalost; naprotiv. Budući da smo u morskom i mediteranskom štihu, evo još jednog prigodnog usklika: Živio crni rižoto!