Otvorena izložba "Podravski motivi"

Izložba "Podravski motivi refleksije 1931. - 2011." otvorena je u Galeriji Koprivnica gdje je postavljeno 80-ak izložaka iz javnih i privatnih zbirki. Krsto Hegedušić, Ivan i Josip Generalić, Mirko Virius, Franjo Mraz i Ivan Večenaj neka su od imena čija se djela mogu razgledati do sredine rujna.

Budući da je 80 godina hrvatske naivne umjetnosti velika obljetnica jednog stila i načina slikanja, Muzej grada Koprivnice odlučio je nešto drukčije tematski određenom izložbom popratiti ovu obljetnicu, kazala je ravnateljica Muzeja grada Koprivnice Draženka Jalšić Ernečić.

Napomenula je kako se radi o postavu prve do četvrte generacije slikara i kipara, koji su gajili ili gaje jedinstveni stil nastao 1931. pod okriljem eksperimenta Umjetničkog udruženja Zemlja i Krste Hegedušića. Taj se eksperiment, smatra Jalšić Ernečić, na svojevrstan način oteo kontroli i poprimio mnogo elemenata pučke narodne umjetnosti, zbog čega u podravskom bazenu djeluje više stotina imena slikara i kipara koji su se u jednom dijelu života bavili, ili se bave, profesionalno, odnosno povremeno, ovim oblikom umjetnosti.

Istaknula je kako je osnovna ideja izložbe bila izdvojiti prve teme koje su bile zanimljive umjetnicima 1931. godine te dodala da su ključne jake socijalne konotacije pa stoga na izložbi dominira motiv teškoga seljačkog rada, siromaštava, socijalne nepravde, poplava i svega ostalog čime su bili okupirani prvi slikari jedinstvenog stila nastalog u Podravini.

Postav izložbe bavi se kontekstom u kojem je rođena umjetnost naive pa je paralelno s izlošcima naivaca moguće pogledati film Fritza Langa M, snimljen 1931., a koji nosi pečat njemačke socijalne umjetnosti.

Izložbu je otvorio koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić, a na otvorenju je bio i majstor hrvatske naivne umjetnosti druge generacije Mijo Kovačić, čija će izložba najnovijih crteža Dance Macabre sutra biti otvorena u Gradskoj vijećnici.

Izložbu će sutra, 2. srpnja, posjetiti i predsjednik Republike Ivo Josipović.