Sarme oduševile Kanađane

Nijedna mrvica hrane nije ostala nakon hrvatskog ručka održanog u utorak na gradskoj tržnici u Wellandu, gradu od 50.000 stanovnika na jugu kanadske pokrajine Ontarija, blizu slapova Niagare.

Red se produljio izvan zgrade tržnice koju su stotine ljudi posjetile tijekom stanke za ručak kako bi okusile nešto hrvatsko, piše lokalni list The Tribune.

Ann Simunic, predsjedateljica Vijeća baštine Wellanda i tamošnjeg Multikulturalnog centra, služila je obilje tradicionalnih hrvatskih jela, uključujući sarmu, pohanu piletinu, salatu i desert. Moramo nazvati dvoranu i reći im da donesu još, povikala je Simunic kada je primijetila da zaliha hrane nestaje jer dolazi sve više ljudi. Nedugo nakon toga kombijem su dovezene nove količine.

Hrvatski narodni dom bio joj je pri ruci u organizaciji hrvatskog ručka, jednog iz serije međunarodnih ručkova. Simunic je kazala kako ručak stanovnicima Wellanda i njegovim posjetiteljima daje priliku da isprobaju što kulturni mozaik grada ima za ponuditi. Svaka zemlja je itekako dio ove zajednice. Time se pridobije ljude da izađu i vide što je ustvari ova zajednica. Mi uvijek rasprodamo karte, rekla je Simunic.

Helen Riedke bila je jedna od mnogih u redu za hrvatsku hranu. Riedke je rekla da se veseli hrvatskom desertu i da je tu hrana uvijek dobra. Riječ je o podupiranju različitih kultura i kušanju njihove hrane, rekla je ona govoreći o iskustvu međunarodnih ručkova.

Manifestacija se nastavlja s talijanskom hranom u srijedu, indijskom u četvrtak i haićanskom u petak.