Provuci-potegni

Kolikogod pričali protiv konzumerizma i pretjerane potrošnje, dogodilo se i sljedeće: jedna naša kartičarska kuća ponudila je mogućnost kupnje automobila na karticu i na rate. Dakle, prolazite pored nekog autosalona, a kad tamo baš jedan zgodan mali auto, za grad. Nije preskup, sviđa vam se; može na rate preko kartice? Može, sve može, samo se onu malu plastiku provuče kroz jedan otvor, ukucaju se u uređaj potrebni podaci, ako ste kreditno sposobni uređaj izbaci papirnatu vrpcu kao potvrdu - i onda uzmete ključeve i vozite!

U načelu takav kredit, pretpostavljam, ne razlikuje se bitno od već postojećih petogodišnjih kredita za automobile, ali razlikuje se po jednostavnosti i komociji na koju smo već navikli kada kupujemo, primjerice, novi televizor ili novi hladnjak. Umjesto raznih potvrda o visini plaće i formulara s puno rubrika - koji, dok ih ispunjavamo, potpisujemo i pečatiramo, pomalo u nas unose sumnju u to jesmo li si sposobni baš taj proizvod priuštiti - mala plastična kartica uvjerava nas svojom jednostavnom primjenom kako mi ne samo želimo, nego i možemo.

Sjetilo me to onih vremena otprije trideset-četrdeset godina kada je kupnja običnog televizora ili vešmašine bila pravi projekt, o tome se vijećalo u obitelji, to se dugo planiralo. A kada bi kupljeni predmet, nakon dvije kile kreditnih papira i dvadeset potvrda, napokon stigao u kuću, bio je promatran s obožavanjem, kao neko malo čudo.

Osobno, mislim da su stvari samo stvari, i da one trebaju služiti nama, a ne mi njima. Dio je takvoga stava i jednostavnost nabave, te mi se čini potpuno primjerenim da stvari koje nam trebaju u svakodnevnom životu kupujemo potezom kartice. Dapače, već vidim kako će jednoga dana čovjek doći u agenciju s nekretninama, odabrati stan, a službenik će, odnosno uređaj, iznos podijeliti na 240 rata; lagodniji ekvivalent napornim stambenim kreditima na rok od 20 godina.

Netko će reći kako takva politika nije dobra, kako nas nepodnošljiva lakoća kartice tjera u propast, ne meni se čini da će se onaj koji je nerealan i samodestruktivan upropastiti s karticom i bez nje. I ne, nije me unajmila neka kartičarska kuća da ovako hvalim njene proizvode; kao komotan čovjek i hedonist jednostavno volim da se stvari rješavaju lako i brzo.

Umjesto nekadašnje povuci-potegni kupnje, sada imamo - provuci-potegni.