Najstariji zanat

Među raznim ludostima koje se mogu zadnjih dana pročitati u novinama jest i ona da novi Kazneni zakon za kupce seksualnih usluga predviđa zatvorsku kaznu – do 10 godina!

Time su, kako se navodi, kupci tih usluga izjednačeni sa svodnicima. Baš lijepo; u zemlji u kojoj najgore opačine protiv imovine i ljudi ostaju gotovo nekažnjene, netko će zbog popodnevnog seksa ili erotske masaže otići u zatvor na deset godina?

Problem prostitucije možda nije lako uklopiti u neke društvene okvire, pa je, po nekima, najbolje teškom represijom udariti na eventualne korisnike; najstariji zanat na svijetu, kako ga se naziva jednom samo nešto mlađom frazetinom, time će valjda dobiti smrtni udarac. Postoje zemlje, naravno, koje se takvim drakonskim mjerama bore protiv prodavanja i kupovanja tijela; postoje i one, poput SAD-a, u kojima bezazlene građane dotjerane i utegnute undercover policajke zavode pa potom privode, kako je lijepo opisano u jednoj briljantnoj epizodi pravničke serije Pravda za sve. Valjda se netko i u nas dosjetio da bi trebalo importirati i  implementirati tako genijalna rješenja; a zašto ne bismo švercanje u tramvaju, koje je tehnički krađa, kažnjavali s osam do dvanaest godina?

Već čujem prigovor kako se švercanje i kupnja seksa ne mogu uspoređivati. Možda i ne; ono što treba najoštrije riješiti i suzbiti nasilje su, prisila i trgovanje ljudima koji često prate prostituciju, osobito u zemljama koje nisu sklone rješavati i uređivati, nego progoniti. Progoniti treba samo nasilje, bilo s čije strane da dolazi – svodnikove, prostitutkine, klijentove – a dobrovoljne i korektne poslovne odnose u kupnji i prodaju seksualnih usluga treba dovesti do modernog i uljuđenog stupnja u kojem će se i u toj branši moći izdavati račun R1 ako treba, te, za one skuplje usluge, ponuditi mogućnost kupnje na rate. Jer, krajnje je licemjerno osuđivati dobrovoljnu i uređenu prodaju seksualnih usluga u civilizaciji u kojoj je seks svuda oko nas, na mnogim plakatima i u mnogim kampanjama za prodaju različitih proizvoda. Sex sells, kako se obično kaže.

Zanimljivo je kako se u nas lako poseže za tobože visokim civilizacijskim i pravničkim standardima kada je riječ o korisniku erotske masaže. Ali, gdje su bili ti visoki standardi kada je trebalo, primjerice, kazniti brutalne nasilnike koji su jednog mirnog i pitomog dečka do smrti premlatili na cesti?