Trećina hrane se baci

Trećina hrane koja se proizvede u svijetu, što je oko 1,3 milijarde tona godišnje, propadne ili se baci, upozorila je UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

S obzirom na ograničenost prirodnih resursa, za prehranjivanje rastuće svjetske populacije bilo bi djelotvornije da se smanje gubici, nego da se poveća proizvodnja hrane, navedeno je u izvještaju FAO-a koji prenosi AFP.

Dok 925 milijuna ljudi diljem svijeta pati od gladi, istovremeno propada ili se baca količina hrane koja odgovara polovini globalne godišnje žetve žitarica. U zemljama u razvoju problem su gubici zbog podbačaja roda ili loše infrastrukture, dok je u razvijenim zemljama problem što i trgovci i potrošači bacaju jestivu hranu. Stanovnici Europe i Sjeverne Amerike prosječno godišnje bace između 95 i 115 kg hrane.

FAO ističe da trgovci stavljaju pretjeran naglasak na izgled hrane, a istraživanja pokazuju da bi potrošači bez problema kupili i proizvod koji ne zadovoljava standarde izgleda, pod uvjetom da ima dobar okus i da je zdrav.

Ovog mjeseca u Njemačkoj će se održati konferencija "Čuvajte hranu!", a FAO je za tu priliku izdao izvještaj na bazi podataka naručenih od Švedskog instituta za hranu i biotehnologiju.