Mona Lisa je Lisa Gherardini?

Misterij tajanstvenog osmijeha Mona Lise predmet je rasprava umjetnika i stručnjaka već pet stoljeća. Znanstvenici će pokušati rekonstruirati lice ženske osobe koja je pozirala slavnome Leonardu da Vinciju za njegovu Mona Lisu ekshumacijom posmrtnih ostataka talijanske plemkinje Lise Gherardini, prenosi BBC.

Povjesničar umjetnosti Silvano Vinceti vjeruje da bi prvo lociranjem groba, a potom ekshumiranjem i analizom posmrtnih ostataka Lise Gherardini, mogao definitivno dokazati da je upravo ona bila umjetnikov model za slavnu sliku. Uporabom sofisticirane znanstvene tehnike pokušat će izdvojiti DNK iz Lisine lubanje. također, na osnovu kostiju lubanje pokušat će rekonstruirati njezino lice.

Lisa Gherardini bila je supruga firentinskog trgovca svilom Francesca del Gioconda i Leonardo ju je vjerojatno naslikao po njegovoj narudžbi. Nedavno je otkriven dokument prema kojemu je Gherardini umrla 1542., a navodno  je pokopana u firentinskom samostanu svete Uršule. Ekshumiranje kostiju počet će potkraj travnja.

Povjesničar umjetnosti također vjeruje kako je Da Vinci možda portretiranje počeo s licem Lise Gherardini, a nastavio ga kombinirajući ga s licem svojeg mladog naučnika i tadašnjeg ljubavnika. Dodao je kako Leonardovi portreti odražavaju unutarnja stanja te osobnost modela koje je odabirao za portretiranje.

Vincenti i njegov tim već su rekonstruirali izgled lica nekoliko renesansnih umjetnika na temelju njihovih lubanja.