Odjeća

Razne vijesti o modnim događajima (i onim hrvatskim), koje su postale čestim sastojkom i najozbiljnijih informativnih emisija, podsjetile su me na jednu misao o tome kako mi je iz godine u godinu sve nezanimljivije i mrskije potražiti neki komad odjeće u dućanu.

Moda je, naravno, oduvijek bila živahno područje ljudske kreativnosti, ona je radila na promjenama i oslobađanjima ljudi, i teško bi tu bilo nešto gunđati i prigovarati. Ljudi imaju pravo uresiti se lijepom odjećom, imaju pravo modnim dizajnom naglasiti svoju osobnost ili, pak, pokušati stvoriti neku novu osobnost kojoj teže. Odjeća je sredstvo privlačenja i erotske igre, inače bismo valjda svi hodali u jutenim vrećama.

A sad slijedi ali. Ali kada pogledam u izloge i vidim koliko to stoji, potpuno se smračim. Nekada, u mlađim danima, nisam ni razmišljao o tim cijenama nego sam ih prihvaćao kao samorazumljive. Ipak, ništa tu nije samorazumljivo - kako komadić nekakve majice, od običnog pamuka, običnog konca i sašiven jeftinim ljudskim radom može stajati više od tristo kuna!? Pedeset eura za nešto što čak nije ni posebno, nego je najelementarniji odjevni predmet, lišen umjetničkog potpisa i kreacije?

Od raznih preplaćenosti, pa i pljački, kojima smo izloženi, ova mi se čini jednom od značajnijih. Meni nikako nije jasno da jedan stroj ili uređaj - dakle nešto što zahtijeva specifičan razvoj i tehničku inteligenciju - može stajati manje od neke krpe. (Isto kao što mi, u sektoru tehnike, nikad neće biti jasno kako mobitel može biti dvostruko skuplji od prijenosnog računala.)

Uglavnom, odjeću sada kupujem najčešće na sniženjima, i to onima od pedeset i više posto, jer tek mi se tada te cijene čine prihvatljivima. Odjeća i moda su, kažem, vitalni sektor ljudske mašte, no suvremeni mediji ponekad im daju i pretjeranu važnost. Nedavno sam, primjerice, vidio dokumentarni film o pokojnom modnom velikanu  Yvesu Saint Laurentu, dugu i dosadnu tiradu u kojoj je kreator prikazan poput nekog božanstva. 

Svakako je bio velik i ugledan, ali ne bih rekao da je baš oslikao Sikstinsku kapelu. Ne govorimo o vrhuncima čovječanstva, niti o znanstvenom ili tehnološkom napretku. 

Govorimo o - odjeći.