Kratki spoj

Jedna je od meni najdražih televizijskih serija ona odvjetnička, s nazivom Pravda za sve. Zahvaljujući čudima digitalne televizije moguće ju je gledati ponovljeno, na nekom od kanala kupljenih "u paketu". I baš neki dan opet sam uživao u jednoj od najduhovitijih epizoda, onoj u kojoj se odvjetnik Jimmy Berluti opasno zagleda u vremešnu sutkinju Robertu Kittleson; erotska igra lucidne sutkinje i zablentanog odvjetnika uistinu je nešto vrijedno višestrukog gledanja.

Zašto to pričam? Zato što taj pomalo neobičan ljubavni par ne bi imao šanse na događajima koji, kako izvještaji navode, osvajaju i Hrvatsku, a to su brzinska ljubavna upoznavanja nastala pod imenom speed dating. Dakle, prijavite se određenoj agenciji i dobijete termin tijekom kojeg se brzinski, u četiri minute, morate predstaviti potencijalnom partneru. Tijekom večeri izmijeni su tu mnogo kombinacija, a onda, ako je iskra negdje frcnula, trebala bi uskoro planuti i ljubavna vatrica.

Ipak, da ne bi tu bilo sumnjivih kombinacija u kojima će zrelija žena poput sutkinje Kittleson zavesti znatno mlađeg Berlutija, ili onih u kojima će neka apsolventica završiti s prosijedim gospodinom, pobrinuli su se organizatori na način da su kandidati posloženi u dobnim skupinama; da ne bude zabune, ne morate se nalaziti isključivo sa svojim vršnjacima, tolerancija zna biti i više od 10 godina (npr. grupa od 29 - 43), ali ipak, ima nešto smiješno i moralizatorski u uvođenju kriterija godina u ljubavnu križaljku. Osobito ako se sjetimo starog pravila da se ne svađaju godine nego karakteri.  

Na kraju krajeva, ne čudi me da se jedna prominentna agencija koja organizira te ljubavne vrtuljke u Hrvatskoj naziva Kratki spoj. Ne znam na što vas to asocira, ali mene na riječ kurzschluss, za što sam odavna, još u školi, naučio da je nešto negativno. Recimo, onda kada nestane struje; a struja je nešto što bi valjda nesmetano trebalo teći na skupovima motiviranih ljubavnih tragača.