Nov izgled ledenog čovjeka Ötzija

Novi izgled Ötzija, glasovite zaleđene mumije pronađene u talijanskim Alpama 1991., predstavit će se od 1. ožujka u Arheološkom muzeju u Bolzanu u povodu 20. obljetnice njegova otkrića.

Za novi izgled „ledenog čovjeka“ zaslužno je dvoje nizozemskih umjetnika Alfons i Adrie Kennis koji su već prije rekonstruirali neandertalca, prenosi Hina. Njihov se rad temelji na znanstvenim rezultatima i 3D snimkama Ötzijeva kostura koji je gotovo 5300 godina ležao pod zemljom, a živio je na početku kamenoga doba.

Istraživači su, primjerice, utvrdili da je Ötzi, koji je u trenutku smrti imao oko 45 godina, vjerojatno ubijen tijekom borbe. Imao je smeđe oči, a ne plave, kako se dugo vjerovalo. Da je živio u naše vrijeme, nosio bi cipele broj 38. Visok 1,60 m i težak 50-ak kilograma, spada među ljude prosječne visine svojeg doba.

Muzej u Bolzanu sprema se uskoro izmijeniti postupak konzerviranja njegovih mumificiranih ostataka koji se sada čuvaju na temperaturi od -6,5 Celzijevih stupnjeva i obraditi ih dušikom kako bi se spriječilo njihovo propadanje.

O Ötziju, koji izaziva golemo zanimanje posjetitelja, kruže glasine da je uklet, a potiče ih nesretna pogibija nekoliko ljudi koji su s njim bili u doticaju otkako ga je 19. rujna 1991. otkrio bračni par njemačkih alpinista na ledenjaku Val Senalesu.