Svi na Super Bowl!

Borba za naslov pobjednika američke nogometne lige kruna je sportske sezone i narodni program godine.

Utakmice, utrke, premijere, dodjele nagrada… Sve to ima Amerika. Ali jedan je Super Bowl. Upravo odigran 45. suočio je Green Bay Packerse iz Wisconsina i Pittsburgh Steelerse iz Pennsylvanije, u nedjelju 6. veljače na Cowboys Stadionu u Texasu.

Tu otprilike završava moje znanje o američkom nogometu. Ali ono što želim podijeliti jest duh Super Bowla. Danima se nacija sprema za taj medijski i društveni događaj – prijatelji se pozivaju na kućno okupljanje, a uglednije ustanove organiziraju veliki ekran, hranu i piće za obitelji zaposlenih. Samo najveći sretnici stignu do stadiona. Cijena ulaznica od početnih 64 dolara, u paketu s propusnicama za parking i klupske prostorije, može se popeti do nekoliko stotina, a za ložu i tisuća.

Moji se poznanici ne čude tomu, jer riječ je o igračima koji imaju najjače navijače. Oni žive s njima cijele godine, slijede ih na svim utakmicama, novčano podržavaju i tako povećavaju vrijednost na tržištu. Sveučilišna liga ima niže cijene, ali navijači su jednako požrtvovni.

Životno je pitanje tko će biti quarterback, igrač kojem pripada čast prvog poteza - ovaj put je to za Packerse Aaron Rodgers, a glavni mu protivnik Steelers Ben Roethlisberger.

Drugo najvažnije pitanje jest koja će televizija dobiti prijenos uživo. Nadmašivši konkurenciju, Fox Sports je usrećio mnoge izborom komentatora. Joe Buck, zgodan, visok, plav, besprijekorna glasa, ispekao je zanat kod slavnog tate Jacka Bucka.

Jednaku vrijednost za gledatelje kao i sportski događaj imaju Super Bowl reklame, koje se vrte tijekom utakmice. Najbolje će se pamtiti i prepričavati godinama.

No vrhunac spektakla je poluvrijeme. Koliko je samo pitanja i prognoza dok se ne čuje odluka na kojeg zabavljača pada taj sloj zvjezdanog sjaja. Životnu priliku dobio je sastav Black Eyed Peas. Nezaboravni su nastupi velikih glazbenih imena: Aerosmith, U2, Prince, Michael Jackson. Možda se i sami sjećate nezgode obnaživanja desne strane poprsja Janet Jackson iz nastupa za poluvremena na Super Bowlu 2004. s Justinom Timberlakeom.

Nužan dašak skandala donijela je ekipa Foxove serije Glee, nad kojom se dio gledateljstva zgraža jer promiče gay način života. Što god to značilo, oni su jednu epizodu posvetili Super Bowlu i, nakon nedavnog primitka Golden Globe nagrada, požnjeli novi uspjeh. 

Neznatnu manjinu, koja u ovom šarenilu još nije našla nešto za sebe, možda će zanimati prigodni Puppy Ball Animal Planeta. Tu se pseći mladunci otimaju oko igračke jednako kao odrasli muškarci oko lopte.
 
Green Bay Packers, nadimkom sirari jer im je država poznata po proizvodnji mliječnih proizvoda, odnijeli su konačnu pobjedu. A već se zna da će se 2012. Super Bowl igrati u Indiani, na Lucas Oil Stadionu, domu Indianapolis Coltsa.